05.04.

1968 – Singl „Mrs. Robinson“ Simona i Garfunkela je objavljen.

1978Duran Duran je imao svoj prvi nastup uživo u Lecture Theatre na Birmingham Polytechnic.

1980 – Album “Duke“ grupe Genesis dostigao je prvo mjesto na listi u Velikoj Britaniji.

1980R.E.M. je imao svoj prvi nastup uživo na rođendanskoj zabavi prijatelja u St. Mary’s Episcopal crkvi, u Georgiji.

1985 – Dobrotvorni singl „We Are the World“ je istovremeno emitovan na više od 5000 radio stanica širom svijeta. Izveden od strane USA for Africa (bendom kojeg su sačinjavale najveće zvijezde tog vremena), pjesma je dostigla prvo mjesto na listama u SAD-u i Velikoj Britaniji i postala najbrže prodavani singl u Americi. Prihodi od pjesme, kao i prodaja proizvoda i privatne donacije, prikupili su više od 50 miliona dolara za humanitarnu pomoć u Africi.

1993 – U Beverly Hillsu, optužbe za napad protiv Mark Wahlberga su odbačene. Postigao je vansudsku nagodbu sa čovjekom koga je navodno pretukao 1992. godine.

1994Kurt Cobain, u 27 godini života, oduzeo je sebi život u svom domu u Sijetlu. Sa basistom Kristom Novoselicom i bubnjarem Dejvom Grohlom, osnovao je Nirvanu u Aberdinu, Washington, 1987. godine, bend koji je patentirao jedinstveno sirovo spajanje panka i hevi metala koje je postalo poznato kao grunge. Veoma uticajni trio snimio je tri albuma, od kojih je najpoznatiji Nevermind iz 1991. godine.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *