10.04.

1956 – Nastupajući pred isključivo belačkom publikom na segregiranom koncert u Alabami, američki džez pijanista i pevač Nat King Cole je napadnut od strane četvorice članova Kju-kluks-kana koji su istrčali na binu. Cole je zadobio povredu leđa i lečen je u bolnici, ali se iste večeri vratio da odsvira svoj drugi koncert, dok su napadači osuđeni na maksimalnu kaznu od 180 dana zatvora.

1970.  godine raspala se grupa The Beatles. Paul McCartney je na današnji dan 1970. godine održao konferenciju za novinare tokom koje je rekao da nema nameru da stvara i nastupa kao član ove grupe i sarađuje sa Johnom Lennonom. Tokom deset godina postojanja The Beatlesi su postali i ostali najslavniji rok bend na svetu.

1990 – Grupa Public Enemy objavljuje svoj dugoočekivani treći album „Fear Of A Black Planet“. Ovo postaje prvo izdanje u istoriji hip-hopa koje se prodaje u milion kopija tokom prve nedelje izlaska, a singl „Fight The Power“ postaje himna pokreta za prava Afroamerikanaca, kritika rasizma i društvene nepravde, ostavljajući dubok i trajan uticaj na muzičku i sociopolitičku scenu.

1993 – Osmi album grupe Depeche Mode, „Songs of Faith and Devotion“, dostiže prvo mesto u Americi, obarajući sa vrha saundtrek Whitney Houston iz filma „The Bodyguard„, i odolevajući izazovima Erica Claptona, Kenny G-a i Stinga. Inspirisan grandž scenom, bend dodaje distorzirane gitare i žive bubnjeve svom prepoznatljivom sintisajzerskom zvuku.

1999. godine održan je počasni koncert za preminulu Lindu McCartney, suprugu Paula McCartney. Osim Paula, nastupili su i Chrissie Hynde, George Michael, Elvis Costello i Sinead O’Connor.

2013Kate Bush je svoju CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) nagradu za doprinos muzici, primila od kraljice na ceremoniji u dvorcu Vindzor. Ovo je jedno od najviših civilnih odlikovanja koje može dobiti građanin Ujedinjenog Kraljevstva. Posvetivši nagradu svojoj porodici, pevačica je šaljivo rekla da će ona zauzeti časno mesto na vrhu njene božićne jelke.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *