11.04.

1953. godine rođen je Branimir Džoni Štulić, rok muzičar, najpoznatiji kao osnivač grupe Azra. Prvi album Azre izašao je 1980. godine i smatra se jednim od najjačih debija u istoriji jugoslovenskog roka. Samostalno i sa grupom Azra snimio je 16 muzičkih albuma od kojih su mnogi prodati u tiražu većem od sto hiljada primeraka, sa ukupnim brojem koji premašuje milion prodatih nosača zvuka. Od početka 1990-ih živi u Utrehtu, Holandija, i bavi se pisanjem i prevođenjem grčkih klasika.

1961Bob Dylan je imao svoj prvi nastup uživo u New Yorku, otvarajući koncert za blues majstora Johna Lee Hookera u Gerde’s Folk City – nedavno otvorenom mjestu u Greenwich Villageu, koje će uskoro biti prepoznato kao inkubator nekih od najutjecajnijih umjetnika tog doba. 19-godišnji pjevač i tekstopisac, koji je stigao u Manhattan nekoliko mjeseci ranije, bio je premlad da bi imao dozvolu za nastup u kabareu koja bi mu dozvolila svirati, pa je jedan od vlasnika kluba, Mike Porco, postao njegov skrbnik – ili kako je pjevač jednom opisao, „sicilijanski otac kojeg nisam znao da imam.“ Dylan je kasnije spomenuo ovaj nastup u svojoj pjesmi „Talkin’ New York.“

1964 The Beatles su se upisali u historiju pop glazbe stavljajući istovremeno 14 pjesama na Billboard Hot 100. Najviše pozicionirana bila je „Can’t Buy Me Love,“ na vrhu ljestvice, dok je najniže bila debitantska pjesma iz Liverpula, „Love Me Do,“ na 81. mjestu.

1966 – Utjecajni folk-rock bend Buffalo Springfield prvi put se pojavio na pozornici u The Troubadouru u West Hollywoodu. Najpoznatiji su po svom antologijskom hitu „For What It’s Worth“ (hit Top Ten u SAD-u 1967.), a članovi benda Stephen Stills i Neil Young kasnije su svirali zajedno u Crosby, Stills, Nash & Young.

1994 Oasis je objavio svoj prvi singl ‘Supersonic’ koji je dosegnuo 31. mjesto na britanskim ljestvicama. Međutim, tijekom vremena je prodao preko 215.000 primjeraka, čineći ga njihovim 13. najprodavanijim singlom ikad u UK-u. ‘Supersonic’ je također bio njihov prvi singl koji je ušao na ljestvice u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je dosegnuo 11. mjesto na ljestvici US Billboard Modern Rock Tracks.

1964. godine The Beatles su imali rekordnih 14 singlova među prvih 100 Bilbordove top-liste, od Can’t Buy Me Love na prvom mestu do Love Me Do na 81.

2014. godine u Rokenrol kuću slavnih uvrštena je Nirvana i to u prvoj godini kad je to bilo moguće jer mora proći barem 25 godina od prvog diskografskog izdanja. U Kuću slavnih rokenrola su iste večeri ušli i velikan britanskog roka Peter Gabriel, slavni duo Hall & Oates, kostimirani rokeri Kiss, pevačka diva Linda Ronstadt i kantautor Cat Stevens.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *