12.01.

1969 – Objavljen je prvi studijski album grupe Led Zeppelin, istoimeni „Led Zeppelin“, snimljen u Olympic Studios-u u Londonu, a producirao ga je Jimmy Page. Album je bio veliki komercijalni i kritički uspeh, debitujući na prvom mjestu Billboard 200 liste u Sjedinjenim Državama, a prodat je u više od 30 miliona primeraka širom sveta, što ga čini jednim od najprodavanijih albuma svih vremena.

1970 – Rođen je Zach de la Rocha, američki muzičar, tekstopisac, pevač i politički aktivista, najpoznatiji kao frontmen grupe Rage Against the Machine. De la Rocha je jedan od najuticajnijih muzičara i aktivista svoje generacije, i kao glasni kritičar američkog kapitalizma i imperijalizma, podržao je brojne političke pokrete, uključujući i Zapatističku vojsku nacionalnog oslobođenja (EZLN) i pokret Occupy Wall Street.

1971 – Objavljena je pesma „Me and Bobby McGee“, u verziji Janis Joplin, na njenom posthumnom albumu „Pearl„. Album je objavljen samo nekoliko meseci nakon njene smrti, a ova pesma je postala hit i popela se na prvo mesto Billboard Hot 100 liste u Sjedinjenim Državama, osvojivši i Gremi nagradu za najbolju žensko vokalno izvođenje pop muzike.

1990 – Bob Dylan je održao najduži koncert u svojoj karijeri, izvevši 50 pesama tokom više od četiri sata i dvadeset minuta programa u klubu Toad’s Place u Konetikatu. Pesme su pokrivale njegovu čitavu karijeru, sa izborima iz albuma kao što su „The Freewheelin’ Bob Dylan„, „Blonde on Blonde“, „Blood on the Tracks“, „Desire“, „Oh Mercy“ i mnogih drugih, a jedna od pesama na repertoaru bila je i „Dancing In The Dark„, što je bio jedini put da je Dylan obradio pesmu Brucea Springsteena.

2003 – Maurice Gibb, pevač i basista Bee Gees-a, preminuo je u 53. godini života nakon komplikacija tokom operacije debelog creva“. Iako nije imao istaknutu solo karijeru kao njegova braća, napisao je i producirao pesme za brojne druge umetnike, od Barbare Streisand i Celine Dion do Eltona Johna i Kennyja Rogersa. Njegovo poznavanje aranžmana i kompozicije značajno je uticalo na zvuk i produkciju mnogih izvođača.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *