13.04.

1946. godine rođen je američki soul pevač Albert ‘Al’ Green. Smatra se jednim od poslednjih velikih soul muzičara. Poznat je po nizu hitova iz sedamdesetih godina. Roling stoun ga je proglasio 66. najvećim izvođačem svih vremena.

1962. rođen je Hillel Slovak, izraelsko-američki muzičar, najpoznatiji kao suosnivač i gitarista grupe Red Hot Chili Peppersa. Grupu je osnovao 1983. godine, ali nije učestvovao u snimanju prvog albuma, već samo drugog i trećeg. Preminuo je u 26. godini života.

1967.  godine Frank i Nancy Sinatra imali su singl na vrhu američke liste. Something Stupid je prva pesma koja je zauzela vrh neke liste singlova, a koju su otpevali otac i kćer.

1973Bob Marley i Wailersi su objavili jedan od najznačajnijih reggae albuma “Catch A Fire“. Marleyjev peti studijski album, ne samo da je označio trenutak kada je reggae prodro u mainstream glazbu, već je i lansirao Marleyjevu karijeru na internacionalnu scenu.

1974Paul McCartney i Wings su se popeli na vrh američkih ljestvica albuma s “Band On The Run“. Album, koji će kasnije prodati šest miliona primjeraka širom svijeta, tri puta je dosegnuo vrhunac na ljestvici Billboard 200 tijekom te godine. To ostaje McCartneyjev najkomercijalnije uspješan album.

1985 USA For Africa – američki ekvivalent britanskog Band Aid-a – zauzela je vrhove američkih i britanskih pop ljestvica s dobrotvornim singlom „We Are The World“, pod vodstvom Quincyja Jonesa. Među sudionicima zvjezdane postave bili su Ray Charles, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Bob Dylan, Michael Jackson i Paul Simon.

2003Madonna je pokušala suzbiti piratstvo muzike i nelegalnog preuzimanja prije objave svog devetog studijskog albuma, “American Life“. Preplavila je mreže dijeljenja datoteka lažnim MP3 datotekama albuma koje su sadržavale samo kratku poruku pjevačice, koja je rekla „Šta vraga mislite da radite?“. Hakovi su odmah uzvratili, stavljajući linkove za preuzimanje svih pjesama s njenog albuma na svoju web stranicu, koju je na kraju bila prisiljena zatvoriti.

2011 – Portret osnivača Pink Floyda, Syda Barretta, vraćen je u londonsku umjetničku galeriju odakle je ukraden sedam dana prije. Bivša djevojka pokojnog pjevača, Libby Gausden, molila je za njegovo sigurno vraćanje i ponudila nagradu od 2.000 funti, i nakon apela, slika je vraćena netaknuta i neoštećena galeriji poštom.

2012. godine pet gitara Toma Pettyja i njegovih Heartbreakersa ukradeno je iza bine u Kaliforniji. Petty je ponudio 7500 dolara za bilo kakvu informaciju o krađi.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *