17.04.

1960 – Američki pjevač i tekstopisac Eddie Cochran preminuo je u dobi od 21 godine u automobilskoj nesreći dok je bio na turneji u Engleskoj. Rođen kao Ray Edward Cochran u Minnesoti, tinejdžerski idol započeo je muzičku karijeru 1954. godine kao dio dua pod nazivom Cochran Brothers prije nego što je započeo svoju solo karijeru. Koautor je većine svojih najvećih hitova, uključujući „Summertime Blues“ (koji je bio Top 10 hit u SAD-u 1958.) i „Three Steps To Heaven“ (koji je bio broj 1 na UK ljestvicama 1960.).

1973 – Pioniri country-rocka Eagles objavili su album „Desperado“, njihov drugi studijski album. Sadržavao je ikoničnu naslovnu pjesmu kao i hit singlove „Tequila Sunrise“ i „Outlaw Man“. Album je stao na 41. mjestu američkih albumskih ljestvica, ali je kasnije certificiran kao dvostruko platinast.

1987. godine pesma I Knew You Were Waiting Arethe Franklin i Georgea Michaela došla je do prvog mesta američke liste singlova. Aretha je tako postala izvođač sa najvećim razmakom između dva singla na broju jedan, budući da je prošlo gotovo 20 godina od njenog hita Respect.

1991Nirvana je prvi put izvela pjesmu „Smells Like Teen Spirit“ uživo u klubu u Seattleu pod nazivom OK Hotel. Pjesma koja je postala definirajući hit tog doba, pojavila se na drugom albumu grunge benda „Nevermind“.

1998Linda McCartney preminula je u dobi od 56 godina nakon borbe s rakom dojke. Rođena kao Linda Eastman, bila je poznata rock fotografkinja prije nego što se udala za Beatlea Paula McCartneya 1969. godine i pridružila se njegovom novom bendu, Wings, 1971. godine kao pjevačica i sviračica klavijatura. Također je bila poznata kao aktivistica za prava životinja i strastvena zagovornica vegetarijanstva.

2006. godine gledaoci televizijskog kanala VH1 izglasali su stih One life, with each other, sisters, brothers iz pesme One grupe U2 za omiljeni stih. Stihovi iz How Soon Is Now The Smithsa i Smells Like Teen Spirit Nirvane zauzeli su drugo i treće mesto.

2020. godine održan je onlajn koncert “One World: Together At Home”. Bio je to humanitarni koncert koji je ima za cilj podizanje svesti o pandemiji korona virusa koja i dalje traje. The Rolling Stones, Stevie Wonder, Paul McCartney, LIzzo, Elton John, Billie Eilish, The Killers, Sam Smith, Taylor Swift, Jack Johnson su samo neki od izvođača koji su bili deo ovog koncerta. Koncert je trajao šest sati.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *