20.02.

1950 – Rođen je Walter Becker, američki muzičar, gitarista i suosnivač benda Steely Dan. koji je postao poznat po kompleksnim aranžmanima i kvalitetu tekstova. Bio je i kreativni partner Donalda Fagena, ali Beckerov doprinos stvaranju sofisticiranog zvuka Steely Dan-a, koji je kombinovao elemente džeza, roka i popa ostaje važan deo američke rok scene.

1959 – Šesnaestogodišnji Jimi Hendrix je održao svoj prvi nastup na sceni kada je svirao na koncertu u sinagogi Temple De Hirsch Sinai u Sijetlu. Iako taj nastup nije bio prepoznat kao ključni trenutak u njegovoj karijeri, Hendrix je tada prvi put uživo na sceni svirao gitaru, pridruživši se bendu The Velvetones u izvođenju instrumentalnih numera.

1963 – Rođen je Ian Brown, engleski muzičar, pevač, tekstopisac i osnivač benda The Stone Roses, čiji se debitantski album iz 1989. smatra jednim od najvažnijih u britanskoj muzičkoj istoriji. Osim muzičke karijere, Ian Brown je prepoznat i po svojoj markantnoj pojavi i angažmanu u društvenim temama, a nastavio je da izdaje uspešna solo izdanja i nakon raspada benda.

1967. godine rođen je Kurt Donald Kobejn (Kurt Donald Cobain), frontmen, tekstopisac i gitarista grandž grupe iz Sijetla, pod imenom Nirvana. Kobejnova najpoznatija pesma Smells like teen spirit, obeležila je početak dramatičnog povlačenja nekih do tada dominantnih žanrova muzike osamdesetih: glem metala, arena roka, i dens-popa. Kasnije je i proglašena za „himnu generacije”, a Kobejn je zahvaljujući tome nevoljno dobio titulu predstavnika Generacije Iks. Druge poznate Kobejnove pesme su i Lithium, About a Girl, Polly, In Bloom, Come as You Are, Heart-Shaped Box, All Apologies. On je prva velika rok zvezda koja je izvršila samoubistvo.

1978. godine ABBA je stigla na 1. mesto britanske liste singlova sa pesmom Take A Chance On Me.

1991. godine Bod Dilan (Bob Dylan) je dobio Gremi nagradu za životno delo.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *