20.04.

1968 – Grupa Deep Purple je održala svoj prvi nastup uživo na koncertu u Danskoj. Tokom ove prve mini-turneje, još uvek su bili poznati pod imenom Roundabout, postavši Deep Purple na predlog Ritchieja Blackmorea, po omiljenoj pesmi njegove bake. Pre publikom manjom od sto ljudi, izveli su osam pesama, od kojih su tri bile obrade, a samo dve, „Hush“ i „Mandrake Root“, su zadržali na svim narednim setlistama.

1971 – Rođen je Mikey Welsh, američki muzičar i slikar, najpoznatiji kao basista alternativnog rok benda Weezer. Priključio se grupi 1998, nakon odlaska Matt Sharpa i doprineo je stvaranju nekoliko njihovih izdanja, među kojima je i „The Green Album„. Nakon napuštanja benda 2001. godine, posvetio se slikarstvu i izgradio je uspešnu karijeru kao umetnik.

1976 George Harrison, koji je dobar prijatelj sa Ericom Idleom, pridružio se trupi Monty Python na sceni u Gradskom centru u Njujorku. Obučen kao kanadski gorski rendžer, Harrisson se pridružio horu za pesmu „Lumberjack„. Budući da nije bilo pomena o njegovom pojavljivanju, malo ko u publici ga je prepoznao, a kada je sutradan Harry Nilsson došao da izvede isti podvig, pao je u publiku i slomio ruku.

1990. godine pevačica Janet Jackson dobila je zvezdu na Šetalištu slavnih u Holivudu.

1992„Concert for Life“, omaž pevaču benda Queen, održan je na stadionu Vembli, u cilju podizanja svesti o HIV-u i AIDS-u. Ovaj koncert je okupio neke od najvećih imena u muzičkoj industriji, kao što su Elton John, Tony Iommi, David Bowie, James Hetfield, George Michael, Paul Young, Robert Plant, Axl Rose i Slash, kako bi odali počast Freddieju Mercuryju, koji je preminuo od AIDS-a 1991.

1996. godine britanski R&B pevač Mark Morrison imao je singl na vrhu britanske top-liste. Return of the Mack u SAD-u je došao do drugog mesta.

1993 – Objavljen je „Get a Grip„, jedanaesti studijski album grupe Aerosmith. Postigao je ogroman komercijalni uspeh, postavši jedan od najprodavanijih albuma benda, sa hitovima poput „Cryin‘“, „Crazy“ i „Livin’ on the Edge„. „Get a Grip“ je tako pomogao Aerosmithu da se ponovo afirmiše kao jedan od vodećih rok bendova tog vremena svojom kombinacijom hard roka, bluza, glem roka i drugih žanrova.

1998 – Objavljen je „Mezzanine“, treći studijski album britanskog benda Massive Attack, smatran jednim od najuticajnijih izdanja u žanru trip hopa i elektronske muzike. Poznat po svojoj mračnoj atmosferi, dubokim bas linijama, hipnotičkim ritmovima i melodičnim vokalima, album sadrži hitove poput „Teardrop“ i „Angel„, koji su postali ikonični u elektronskoj muzici.

2018 – Švedski DJ, producent i muzičar, Avicii, preminuo je u 29. godini. Bio je jedan od najistaknutijih predstavnika savremene elektronske muzike, poznat po svojim hitovima poput „Levels„, „Wake Me Up“ i „Hey Brother„. Stvarajući originalni zvuk koji je kombinovao elemente house, trance, i folk zvuka, popularizovao je elektronsku muziku širom sveta, postavljajući nove standarde i trendove.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *