21.03.

1940. godine rođen je Solomon Burke. Bio je američki soul pevač i tekstopisac. Počeo je kao voditelj radio-emisije posvećene soulu, da bi potpisao ugovor sa Atlantik rekordsom i tako započeo samostalnu karijeru. Glavni žanrovi u kojima se oprobao su bili bluz, ritam i bluz i soul, čime je stekao titule Kralja roka i soula te Episkopa soula. Berkova muzika je korišćena u mnogim filmovima, kao što su (“Braća Bluz”, “Prljavi ples”) i TV serije (“Doktor Haus”). Godine 2001. godine primljen je u Rokenrol kuću slavnih. Godine 2003. dobio je nagradu Gremi za najbolji bluz album. Ženio se četiri puta, a verio dva, imao je ukupno dvadeset jedno dete, te 90 unučadi i 19 praunučadi.

1984 – Dio Central Parka u New Yorku preimenovan je u Strawberry Fields u čast Johna Lennona.

1987 – Irski rockeri U2 popeli su se na vrh britanskih ljestvica sa svojim petim albumom, The Joshua Tree. Sadrži hitove kao što su “With Or Without You,” “I Still Haven’t Found What I’m Looking For,” i “Where The Streets Have No Name,” The Joshua Tree postao je najbrže prodavani album ikada u Velikoj Britaniji i bio je prvi CD koji se prodao više od milion komada. Album, koji se zadržao na britanskoj ljestvici nevjerojatnih 156 sedmica, na kraju je postao jedna od najprodavanijih ploča na svijetu, s više od 25 miliona prodanih primjeraka. Drugdje, The Joshua Tree zauzeo je prvo mjesto u SAD-u, Kanadi i nekoliko europskih zemalja.

1994. Bruce Springsteen je osvojio Oscar za najbolju filmsku pesmu, ‘Streets of Philadelphia’. Pesma se našla na soundtracku za film ‘Philadelphia’.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *