22.02.

godine rođen je Džejms Blant (James Blunt), britanski kantautor. Njegov debitantski album Back to Bedlam iz 2004. doneo mu je svetsku slavu. Objavio je još tri vrlo uspešna studijska albuma. Osvojio je dve Brit nagrade, dve Ajvor Novelo nagrade, a pet puta je bio nominovan za Gremi nagradu.

1977 The Eagles su objavili pesmu „Hotel California“, naslovnu numeru njihovog istoimenog albuma, čiji je dugi gitarski solo 1998. proglašen najboljim svih vremena prema čitaocima časopisa Guitarist. Napisana od strane Dona Feldera, Dona Henleya i Glenna Freya, postala je jedna od najpoznatijih pesama Eagles-a i jedan od klasičnih rok hitova, osvojivši i Gremi nagradu za Snimak godine 1978.

1987 – Preminuo je Andy Warhol, ključna figura umetničkog sveta, poznat kao osnivač Pop Art pokreta i producent benda The Velvet Undergeound. Dizajnirao je omote albuma „Sticky Fingers„, grupe The Rolling Stones, kao i „Velvet Undergeound And Nico„, a njegova uloga kao producenta i menadžera Velvet Undergrounda doprinela je njihovoj kultnoj reputaciji.

1992. godine časopis NME je najboljim debitantskim albumom svih vremena proglasio album Horses, Peti Smit (Patti Smith). Iza nje su se našli Joy Division sa albumom Unknown Pleasures, MC5 sa Kick Out the Jams, Jesus and the Mary Chain sa albumom Psychocandy i Marquee Moon, Televisiona.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *