29.03.

1959. godine rođen je Perry Farrell, rođen kao Perry Bernstein, američki muzičar, najpoznatiji kao pevač grupe Jane’s Addiction. Osnivač je festivala Loolapalooza u Čikagu.

1966  – Rolling Stonesi su održali koncert u L’Olympia Bruno Coquatrix, u Parizu.
Oko 85 ljudi uhapšeno je zbog nereda nakon koncerta.

1967  – Radeći u studiju Abbey Road Beatlesi su završili snimanje ‘Good Morning Good Morning’. Zatim su započeli rad na novoj pjesmi ‘With a Little Help From My Friends’, (izvorno nazvanoj ‘Bad Finger Boogie’), snimivši 10 puta ritam pjesme, a zatim je Ringo presnimio dupli glavni vokal.

1980 – Kultni LP Pink Floyda iz 1973., The Dark Side Of The Moon, držao se rekordne 303 sedmice uzastopno na američkoj ljestvici albuma, zasjenivši prethodni rekord koji je držao Carole King, Tapestry, prva na ljestvici iz 1971. godine. Iako se na vrhu Billboard 200 ljestvice zadržao samo sedam dana, ostao je na ljestvici 736 sedmica, od 17. marta 1973. do 16. juli 1988.

1980. godine Brian Johnson postao je pevač benda AC/DC. Zamenio je pokojnog Bona Scotta. Prvi album grupe sa Johnsonom kao pevačem bio je superuspešan Back in Black iz iste godine. Back in Black danas je drugi najprodavaniji album svih vremena.

2007. godine Bono Vox, pevač grupe U2, dobio je počasnu vitešku titulu britanske krune na ceremoniji u Dablinu. Bono ipak nije dobio titulu ‘Sir’ jer nije britanski državljanin.

2007Rihannin „Umbrella“ ft. Jay-Z je objavljen, a s njim je rođena globalna superzvijezda. Jedan od najslušanijih singlova desetljeća, pjesma je odmah postala hit, sletjevši na vrhove ljestvica u SAD-u, Australiji, diljem Europe i u Velikoj Britaniji, gdje je najduže ostala na prvom mjestu ( 10 sedmica) od pjesme Wet Wet Wet “Love Is All Around” 1994.

2017 – Održan je sprovod Georgea Michaela, tri mjeseca nakon njegove iznenadne smrti u dobi od 53 godine. Njegova obitelj je rekla da su ‘maloj, privatnoj ceremoniji’ prisustvovali obitelj i bliski prijatelji. Mrtvozornička presuda o Michaelovoj smrti stigla je samo tri sedmice prije njegova sprovoda. Testovi su naređeni jer je prvotno obdukcija bila neuvjerljiva.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *