30.03.

1945 – Rođen je Eric Clapton, engleski gitarista, pevač i tekstopisac, poznat je po svojoj virtuoznosti na gitari, kao i po uticaju koji je imao na razvoj rok muzike. Clapton je bio član nekoliko uticajnih bendova, uključujući The Yardbirds, Cream i Derek and the Dominos, pre nego što je započeo uspešnu solo karijeru, a njegova muzika obuhvata različite žanrove poput bluza, roka i popa.

1964 – Rođena je Tracy Chapman, američka kantautorka, poznata je po svojim emotivnim tekstovima i jedinstvenom vokalu. Njen album prvenac, posebno pesma „Fast Car„, doneo joj je veliku popularnost, a Chapman je cenjena zbog svog angažovanog stila i pesama koje obrađuju društvene i političke teme poput siromaštva, rasizma i ljudskih prava.

1985Phil Collins postiže svoj drugi broj 1 hit kao solo izvođač sa pesmom „One More Night“, baladom koja se nalazi na njegovom trećem studijskom albumu „No Jacket Required„. Pesma je postala postala jedna od najpoznatijih pesama Phila Collinsa i ostala je popularna i decenijama kasnije, a kritičari su je pohvalili zbog emotivnog sadržaja i Collinsove izvanredne interpretacije.

1987 – Objavljen je „Sign o’ the Times“, deveti studijski album američkog muzičara Princea, smatran jednim od najvažnijih i najuticajnijih albuma u njegovoj karijeri, kao i u istoriji popularne muzike. Značaj ovog albuma leži u njegovom inovativnom zvuku, dubokim tekstovima i smelim eksperimentima sa različitim muzičkim stilovima.

1994. Započela je turneja ‘The Division Bell’, poslednja svetska turneja sastava Pink Floyd.

1968. rođena je Céline Marie Claudette Dion, kanadska pevačica i glumica. Još kao mala, pevala je na francuskom, a 1990. izdaje svoj prvi album na engleskom. Osvojila je pet Grammyja, među kojima se ističe onaj za pesmu godine za njen najveći hit, ‘My Heart Will Go On’. Prodato je preko 200 miliona primeraka njenih albuma širom sveta. Bila je uzor brojnim pop pevačicama današnjice, poput Britney Spears, Christine Aguilere, Rihanne, Adele, Taylor Swift, ali i pevačima poput Franka Oceana i Josha Grobana.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *