04.02.

1948 – Rođen je Alice Cooper, američki rok muzičar, pevač i tekstopisac, najpoznatiji po svojem ekscentričnom scenskom nastupu i šokantnom izgledu tokom karijere. Njegovo pravo ime je Vincent Damon Furnier, a postao je prepoznatljiv u sedamdesetim godinama kao pionir šok-roka, čiji teatralni nastupi često uključuju elemente horora i humora.

1977 – Objavljen je „Rumours“, jedanaesti studijski album grupe Fleetwood Mac, koji je postao jedan od najuspešnijih i najuticajnijih u istoriji rok muzike. Poznat po emotivnim i introspektivnim tekstovima, složenim aranžmanima i zvuku koji kombinuje elemente popa, roka i folka, postigao je ogroman komercijalni uspeh, a ukupno je prodat u više od 40 miliona primeraka širom sveta.

1978 – Pesma „Stayin’ Alive“ grupe Bee Gees, koja se pojavljuje u otvarajućoj sceni filma „Saturday Night Fever„, dostiže prvo mesto na američkoj top-listi i zadržava se na vrhu četiri nedelje. Ova pesma postala je simbol disko ere i ostvarila je veliki uspeh upravo zahvaljujući popularnosti filma i zaraznom ritmu koji je definisao muzičku scenu kraja sedamdesetih.

1991 – Objavljen je „Innuendo“, poslednji studijski album grupe Queen snimljen sa originalnim frontmenom Freddie Mercury, koji je preminuo nekoliko meseci nakon objavljivanja albuma. Obuhvata različite žanrove, poput progresivnog roka i flamenka, a naslovna pesma „Innuendo“ ističe se kao jedno od remek-dela grupe, sa svojim kompleksnim aranžmanima i virtuoznim gitarskim soloima Briana Maya.

2016 – Preminuo je Maurice White, američki muzičar, pevač, tekstopisac, producent i aranžer poznat kao osnivač benda Earth, Wind & Fire. White je opisan kao „muzički renesansni čovek“ od strane Allmusic-a i „maestro“ od strane Billboard-a, nominovan je za ukupno 22 Gremi nagrade, od kojih je osvojio sedam i primljen je u Rokenrol kuću slavnih kao član Earth, Wind & Fire-a, ali i pojedinačno u Kuću slavnih tekstopisaca.

2017Black Sabbath su održali svoj poslednji koncert i tokom dvočasovnog nastupa u NEC areni u njihovom rodnom gradu Birmingemu, izveli su 15 pesama, završavajući veče sa svojim prvim hitom, „Paranoid„. Njihova turneja „The End“ počela je u SAD-u u januaru prethodne godine i obuhvatila je 81 koncert širom sveta, a pevač Ozzy Osbourne je zahvalio fanovima na podršci od skoro pet decenija.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *