02.02.

.

1942 – Rođen je Graham Nash, britanski muzičar, pevač i tekstopisac najpoznatiji kao član bendova The Hollies i Crosby, Stills, Nash & Young. Nash je takođe i kolekcionar fotografija i priznati fotograf, on se ističe svojim svetlim tenorskim glasom, a njegova muzička karijera obuhvata više decenija, tokom kojih je primljen i u Rokenrol kuću slavnih.

1948 – Rođen je Al McKay, američki gitarista, producent i kompozitor najpoznatiji kao dugogodišnji član benda Earth, Wind & Fire. Pre nego što se pridružio njima, McKay je sarađivao s drugim poznatim izvođačima kao što su The Temptations, a njegov doprinos kao gitariste i aranžera bio je ključan za karakterističan zvuk Earth, Wind & Fire-a.

1979 – Preminuo je Sid Vicious, britanski muzičar i basista benda Sex Pistols, a njegova smrt označila je tragičan završetak turbulentnog života, obeleženog problemima sa zavisnošću, pravnim poteškoćama i kontroverzama. Njegov doprinos pank rok sceni i uticaj Sex Pistolsa na kulturu učinili su ga ikonom panka, iako je njegova karijera bila kratkotrajna.

1994 – Objavljena je „Streets of Philadelphia“, pesma Brucea Springsteena napisana za film „Philadelphia„. Ova emotivna balada osvojila je Oskara za najbolju originalnu pesmu, postavši simbol podrške borbi protiv bolesti i nepravde i osvojivši vrhove top listi širom sveta. Postala je jedna od najpoznatijih Springsteenovih pesama, čijim je izvođenjem ostavio snažan doprinos muzičkoj i filmskoj kulturi.

2011 – Nakon šest studijskih albuma, The White Stripes se zvanično razilaze. U izjavi na veb-sajtu grupe, frontmen Jack White i bubnjarka Meg White pišu: „Razlog nisu umetnička neslaganja ili nedostatak želje za nastavkom, niti zdravstveni problemi. Razlozi su raznovrsni, ali uglavnom su radi očuvanja onoga što je lepo i posebno u vezi sa bendom i željom da to tako i ostane„.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *