06.03.

1946 – Rođen je David Gilmour, britanski gitarista, pevač i tekstopisac, najpoznatiji kao član legendarnog benda Pink Floyd. Gilmour je stekao ogromnu popularnost i priznanje svojim doprinosom Pink Floyd-u, prepoznatljivim gitarskim stilom i emotivnim solažama. Bio je ključan član benda tokom perioda kada su stvorili neke od najpoznatijih albuma, ali je ostvario i značajan solo uspeh.

1965The Temptations su dostigli prvo mesto na američkoj top-listi singlova sa pesmom „My Girl“, napisanom od strane Smokey Robinsona, čime su postali prva grupa muških izvođača sa broj jedan hitom za Motown. „My Girl“ je postala jedna od najpoznatijih i najvoljenijih pesama u Motown katalogu, a reizdanje 1992. godine je dodatno naglasilo njen značaj, pridodavši joj novi talas popularnosti.

1970 – Objavljena je „Let It Be“, naslovna pesma istoimenog albuma The Beatles-a. Pesma je napisana od strane Paula McCartneyja i predstavlja jedan od najpoznatijih i najvoljenijih hitova grupe, redovno se citira i izvodi širom sveta. McCartney je izjavio da je imao san o svojoj preminuloj majci koja mu je pružila ohrabrenje, rekavši mu da jednostavno „pusti“ stvari da se odvijaju kako treba.

1985 – Objavljena je „Dark Eyes“ pesma Boba Dylana sa njegovog albuma „Empire Burlesque„. Dylan je u ovom periodu svoje karijere koristio jednostavniji zvuk, a „Dark Eyes“ se ističe kao balada koja naglašava Dylanova vokalna i poetska umeća, zbog čega je često opisivana kao jedna od najdirljivijih pesama s ovog albuma.

1951. godine rođen je Ivor Novello, velški muzičar i glumac, jedan od najpopularnijih britanskih zabavljača prve polovine 20. veka. Od 1955. dodeljuju se muzičke nagrade u njegovu čast.

1994. godine Frank Sinatra se onesvestio tokom nastupa u Virdžiniji, u tom trenutku je izvodio pesmu „My Way“. To je bio znak da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo, tako da se naredne godine već penzionisao. Preminuo je 1998. godine.

2000. Eric Clapton je i kao samostalni izvođač postao deo Rokenrol kuće slavinh. Postao je prva osoba koja je tri puta uvrštena u Dvoranu slavnih rokenrola. Pre toga postao je deo kao član bendova The Yardbirds i Cream.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *