08.03.

1965. godine David Bowie je prvi put nastupio na televiziji. Tada je bio član The Manish Boysa, a izveli su pesmu „I Pity the Fool“.

1965. godine objavljen je singl „Subterranean Homesick Blues“ Boba Dylana. Ovaj singl bio je i najava za album „Bringing It All Back Home“. Pesma je imala jedan od prvih promotivnih muzičkih spotova na svetu. Rolling Stoun je ‘Subterranean Homesick Blues’ svrstao na 332. mesto liste najboljih pesama svih vremena.

1958 –  Rođen je Gary Numan, engleski muzičar i pionir elektronske muzike, najpoznatiji po hitovima poput „Cars„, „Are ‘Friends’ Electric?“ i albumima kao što je „The Pleasure Principle“ . Postao je poznat krajem sedamdeseth i početkom osamdesetih zbog svog sintetiziranog zvuka i futurističkog pristupa muzici, a njegova inovativna muzička karijera uticala je na mnoge umetnike.

1973 – Preminuo je Ron „Pigpen“ McKernan, američki klavijaturista, harmonikaš i pevač, najpoznatiji kao član rok benda Grateful Dead. Pigpen je bio ključna figura u ranoj fazi benda, doprinoseći njihovom zvuku svojim bluz uticajima. Njegova autentičnost, ljubav prema bluzu i harizmatična pojava doprineli su njegovoj popularnosti, ostavivši trajni pečat na rano stvaralaštvo Grateful Dead-a.

1993 – Američki muzičar i kantautor Beck je objavio „Loser“, singl sa njegovog albuma „Mellow Gold„. Pesma je postala izuzetno popularna zbog svoje nekonvencionalnosti, provokativnog teksta i zaraznog refrena, a Beckov slobodni stih, kombinovan s eklektičnim zvukom, doneo joj se status kultnog hita. „Loser“ je takođe uticala na alternativnu i indi scenu i doprinela definisanju zvuka devedesetih godina.

1994. Soundgarden su objavili svoj četvrti studijski album, „Superunknown“. Album je označio prekretnicu u karijeri benda i doneo im svetsku slavu, najviše zahvaljujući singlovima „Black Hole Sun“, „Spoonman“, „The Day I Tried to Live“ i „Fell On Black Days“. Roling stoun je „Superunknown“ proglasio 38. najboljim albumom objavljenim tokom devedesetih godina.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *