09.07.

1946 – Rođen je britanski pjevač Bon Scott (Ronald Belford Scott). Bio je član australskog rock benda AC/DC od 1974. do svoje smrti 1980. godine. Odrastao je u Kirriemuiru, Škotska, prije nego što se sa svojom porodicom preselio u Melbourne, 1952. godine, kada je imao šest godina. Po dolasku iz ‘Bonnie Scotland’, dobio je nadimak ‘Bon’, koji je ostao. Nakon noći teškog pijenja, Scott je pronađen mrtav na zadnjem sjedištu automobila prijatelja u južnom Londonu 19. februara 1980. godine, a uzrok smrti je naknadno utvrđen kao ‘akutno trovanje alkoholom’.

1955 – pesma Rock Around the Clock koju su izveli Bili Hali & His Comets popela se na sam vrh američke liste singlova. Rock Around the Clock se smatra pesmom koja je rok muziku uvela u mejnstrim kulturu.

1958 – Johnny Cash je potpisao ugovor sa produkcijskom kućom Kolumbija rekords, za koju je sa prekidima snimao sve do 1990. godine.

1964 – „Kuća izlazećeg sunca“ grupe „Animals“ dospela je do prvog mesta top liste u Engleskoj.

1980 – Rođen američki bubnjar Aaron Sterling, koji svira za Johna Mayera od 2011. godine. Kao studijski muzičar, Sterling je svirao na stotinama snimaka, uključujući izvođače kao što su Taylor Swift, Glen Campbell, Richie Sambora, Natalie Maines, Shakira i Kelly Clarkson.

1983The Police su započeli osam sedmica na prvom mjestu američke top liste singlova sa pjesmom ‘Every Breath You Take’, koja je također bila broj jedan u Velikoj Britaniji. Pjesma je bila dio albuma Synchronicity, a Sting je osvojio nagradu za Pjesmu godine, dok su The Police osvojili nagradu za Najbolji pop nastup na dodjeli Grammy nagrada 1984. godine.

1995Grateful Dead su održali svoj posljednji koncert s frontmenom Jerryjem Garcijom. Koncert, koji je zaključio dvodnevne koncerte na Soldier Fieldu u Chicagu, označio je kraj duge proljetno-ljetne turneje. Među izvedenim pjesmama bile su „Touch of Grey,“ „So Many Roads,“ „Shakedown Street“ i „Box of Rain,“ koja je zaključila set. Garcia, koji je imao značajnih zdravstvenih problema i borio se sa ovisnošću tokom cijele turneje, umro je tačno mjesec dana kasnije.

2002 – Red Hot Chili Peppers su objavili svoj osmi album By the Way. Sa ovog albuma izdvojile su se pesme: By the Way, Can’t Stop i The Zephyr Song. Album je dostigao treće mesto američke liste albuma i do danas je prodat u preko osam miliona primeraka. Magazin Q je ovaj album proglasio 16. najboljim albumom objavljenim između 1986. i 2006. godine.

2010 – Tokom koncerta Santane u First Midwest Bank Amphitheatreu u Illinois, gitarist Carlos Santana zaprosio je svoju djevojku, Cindy Blackman, koja je upravo završila solo na bubnjevima tokom seta benda. Par se vjenčao u decembru 2010. godine.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *