12.05.

1967 – Objavljen je „Are You Experienced“, debitantski album Jimi Hendrixa koji je postao klasično delo rok muzike i smatra se jednim od najuticajnijih i najinovativnijih albuma u istoriji. Smatra se ključnim delom koje je uticalo na popularizaciju psihodeličnog roka i najboljim prikazom Hendrixovog stila koji je pomerao granice i inspirisao brojne muzičare.

1972 – Objavljen je „Exile on Main Street“, deseti studijski album britanske rok grupe The Rolling Stones, snimljen tokom perioda kada su članovi benda živeli u Francuskoj, kako bi izbegli britanske poreze. Ovaj dupli album je poznat po svojoj raznolikosti muzičkih stilova, uključujući rokenrol, bluz, kantri i gospel, što ga čini jednim od njihovih najraznovrsnijih izdanja.

1977 – Grupa Sex Pistols potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom Virgin Records u vrednosti 15.000 funti, nakon što su ih odbile etikete EMI i A&M. Ovaj ugovor prolazi, i Virgin objavljuje njihov jedini album, „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols„. „Uvek sam voleo Ričarda Bransona jer, koliko god da je nadmena bogata budala, ima sjajan osećaj za pobunu„, kaže pevač Johnny Rotten.

2013 – Nakon što je kanadski astronaut Chris Hadfield snimio pesmu Davida Bowieja, „Space Oddity“, u Međunarodnoj svemirskoj stanici, njegova izvanredna interpretacija postavljena je na YouTube, brzo prikupivši milione pregleda Sam Bowie deli video na svojoj Facebook stranici uz komentar da je to „Možda najdirljivija verzija pesme ikada napravljena„.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *