14.06.

1961. Rođen je Dušan Kojić Koja srpski pevač, basista, tekstopisac i jedan od heroja rokenrola na ovim prostorima. Svirao je u grupama Šarlo akrobata i Disciplina kičme.

1961 – Rođen je Boy George, britanski pevač, tekstopisac, DJ i modna ikona najpoznatiji kao frontmen benda Culture Club. Njegov androgini izgled, eklektični modni stil i šareni imidž učinili su ga ikonom pop kulture 1980-ih, a nakon uspeha sa Culture Clubom, Boy George je započeo solo karijeru, izdajući nekoliko albuma i singlova, uključujući hit pesmu „Everything I Own„.

1963. Rođen je Antonije Pušić, poznatiji pod pseudonimom Rambo Amadeus, je pevač, gitarista, kompozitor i tekstopisac. Poznat je kao kum naziva turbo-folk.

1968 – Objavljen je „Wheels of Fire“, treći studijski album britanskog rock benda Cream, sačinjen od dve ploče, od kojih je jedna studijska, a druga uživo snimljena na koncertima. Poznat je kao prvi dvostruki album u istoriji rok muzike koji je postigao platinasti tiraž, a sadrži istaknute pesme kao što su „White Room„, „Sitting on Top of the World“ i lajv verziju numere „Crossroads„.

1987. Madonna je započela svetsku turneju Who’s That Girl u Osaki, Japan. Turneja je na kraju ostvarila najveću zaradu sa 20. miliona dolara prihoda.

1994 – Preminuo je Henry Mancini, američki kompozitor, dirigent i aranžer, poznat po svom radu na filmskoj i televizijskoj muzici. U široj publici je prvi put zapažen po muzici za televizijsku seriju „Peter Gunn„, koja mu je donela prvi Gremi Njegova muzika za serijal filmova „The Pink Panther“ i prepoznatljiva glavna tema postali su ikonični, kao i pesma „Moon River“ iz filma „Breakfast at Tiffany’s„.

1995 – Preminuo je Rory Gallagher, irski bluz i rok muzičar, pevač i tekstopisac, poznat kao jedan od najboljih gitarista svog vremena. Iako nikada nije postigao masovnu komercijalnu slavu, bio je izuzetno cenjen među muzičarima i fanovima i imao je značajan uticaj na mnoge poznate gitariste, uključujući Erica Claptona, The Edgea iz grupe U2, kao i Briana Maya iz grupe Queen.

1997. Puff Daddy i Faith Evans su sa pesmom I’ll Be Missing You na prvom mestu američke liste singlova. Pesma je posvećena preminulom Notorius Bigu.

2002. Mick Jagger je napokon dobio titulu Ser.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *