16.05.

1965 – Rođen je Krist Novoselić, američki muzičar, najpoznatiji kao basista i suosnivač grupe Nirvana, a pored muzike, istaknut je i kao pisac, aktivista i politički analitičar. Kroz politički angažman, Novoselić je nastavio da koristi svoj uticaj u borbi za prava manjinskih grupa i socijalnu pravdu, objavljujući knjige, eseje i članke o različitim društvenim pitanjima.

1966. rođena je Janet Jackson (Dženet Džekson), jedna od komercijalno najuspešnijih i najuticajnijih pevačica svih vremena, kompozitor, tekstopisac, muzički i filmski producent,glumica, filantrop,autor bestselera, modna dizajnerka i multimilionerka. Poznata je i kao sestra kralja popa – Majkla Džeksona.

1983 Michael Jackson prvi put izvodi Moonwalk na televiziji, kada nastupa na specijalu povodom 25 godina Motown-a. Jackson nije izmislio ovaj potez, budući da ga je Jeffrey Daniel izveo u emisiji „Soul Train“ 1979. godine. Gledaocima oveg šoua, kao i poznavaocima uličnog plesa je poznat kao Backslide, ali je za sve ostale ovo hodanje po mesecu Michaela Jacksona bila novina.

1984 – Objavljena je pesma „When Doves Cry“, kao prvi singl sa albuma „Purple Rain“ američkog muzičara Princea. Ova numera je postala jedan od simbola ere devedesetih, poznata po tome što nema klasičnu bas liniju, što je bilo neuobičajeno za pop pesmu, ali je istovremeno i doprinelo njenom prepoznatljivom zvuku, koji su kritičari naročito isticali.

1987. U2 su po prvi put na vrhu američke liste singlova sa pesmom „With Or Without You“.

1999. Album ”Play”, američkog muzičara Moby-ja je objavljen u Americi. Sa albuma su se izdvojile pesme „Porcelain“, „Why Does My Heart Feel So Bad?“, „Honey“…

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *