16.06.

1958 – Rođen je Zoran Predin slovenački pevač i tekstopisac. Osamdesetih godina prošlog veka bio je vođa grupe Lačni Franc.

1965 – Bob Dilan je snimio svoju klasik pesmu Like A Rolling Stone u studiju Kolumbija u Njujorku.

1967 – U Montreju počinje Pop festival. Za tri dana 50.000 videlo je i čulo Džimija Hendriksa, Dženis Džoplin, grupu „HU“, „Grejful Ded“, „Džeferson Erplejn“ i druge…

1971 – Rođen je Tupac Amaru Shakur, poznat je i pod scenskim imenima Tupak (2Pac), američki reper, pesnik i glumac.

1972 – Objavljen je „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars„, peti studijski album Davida Bowieja poznat po konceptualnom narativu, inovativnom zvuku i značajnom uticaju na muziku i pop kulturu. Album prati priču o Ziggyju Stardustu, androginoj rok zvezdi iz svemira koja dolazi na Zemlju kao mesija, ali postaje preterano uspešan i samodestruktivan.

1972 – objavljen je i „Roxy Music“ istoimeni debitantski album grupe Roxy Music, poznat po svom jedinstvenom spoju art roka, glam roka i avangarde. Ova kombinacija je bila revolucionarna u to vreme, vođena produkcijom Petera Sinfielda i Briana Ena, koji su uveli inovativne studijske tehnike i upotrebu sintisajzera.

1978 – Pojavila se filmska verzija mjuzikla „Briljantin“ sa Džonom Travoltom i Olivijom Njutn Džons u glavnim ulogama.

1979 – Grupa Electric Light Orchestra je sa albumom ”Discovery” na prvom mestu britanske liste albuma.

1986 – Objavljen je „The Queen is Dead“, treći studijski album grupe The Smiths, smatran jednim od najvažnijih i najuticajnijih izdanja u istoriji indi i alternativnog roka. Album je poznat po svojoj društvenoj kritici i refleksiji političkih i kulturnih tema tog vremena, postavši simbol za mnoge mlade ljude 1980-ih koji su se osećali otuđeno od mejnstrim kulture.

1997. objavljena je pesma Bitter Sweet Symphony“, britanskog alternativnog rok benda The Verve, kao prvi singl sa njihovog trećeg studijskog albuma. Pesma ima prepoznatljivi gudački aranžman, koji je baziran na orkestralnom aranžmanu ansambla The Andrew Oldham za verziju pesme „The Last TimeThe Rolling Stones-a. Postala je kulturni fenomen, pojavivši se u brojnim filmovima i emisijama.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *