22.05.

1959 – Rođen je Morrissey, engleski muzičar najpoznatiji kao pevač i tekstopisac britanskog rok benda The Smiths. Istakao se svojim jedinstvenim liričkim stilom, a kao figura u popularnoj kulturi, Morrissey je uticao na mnoge umetnike i fanove, naročito svojim imidžom i stavovima o vegetarijanstvu, politici i društvenim pitanjima, koji su često predmet rasprave.

1965. The Beatles (Bitlsi) su sa pesmom Ticket to Ride, našli na prvom mestu američke liste singlova.

1971 – Album „Sticky Fingers“, grupe The Rolling Stones započeo je četvoronedeljni boravak na prvom mestu američke top-liste, postavši drugi album grupe koji je dospeo na prvo mesto u SAD-u. Omot albuma „Sticky Fingers“ je na originalnom vinil izdanju imao funkcionalni rajsferšlus koji otkriva pamučni donji veš, a osmislio ga je američki pop umetnik Andy Warhol.

1989 – Objavljen je „The Miracle“, trinaesti studijski album grupe Queen, označivši ujedno i njihov povratak ka kohezivnijem zvuku, nakon perioda tokom koga su članovi benda radili na individualnim projektima. Kritičari su uglavnom pozitivno ocenili album, hvaleći njegovu produkciju i povratak energičnom roku, pogotovu na hit singlovima poput „I Want It All,“, „Breakthru„,  „The Invisible Man“ i „Scandal“.

1989. Osnovan je Atheist Rap, srpski pank-rok bend iz Novog Sada. Osnovali su ga Aleksandar Popov i Vladimir Kozbašić. U bend potom dolaze Vladimir Radusinović (gitara) i Zoran Zarić (bas gitara), dok za bubnjeve seda Stevan Gojkov. Svirali su na kompilaciji Gruvanje 1 i 2. Do sada su objavili osam albuma.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *