28.05.

1945 – Rođen je John Fogerty, američki pevač, tekstopisac i gitarista, najpoznatiji kao frontmen i kreativni lider rok benda Creedence Clearwater Revival. Bio je ključna figura u CCR-u, pišući većinu pesama, a nakon što su interni sukobi i problemi s izdavačkom kućom doveli do raspada grupe 1972. godine, Fogerty je nastavio uspešnu solo karijeru, izdavši nekoliko značajnih albuma i hit singlova.

1968. rođena je Kylie Minogue (Kajli Minog), australijska pop i dens pevačica i glumica. Najpoznatija je pevačica iz Australije, a njena slava i popularnost su dostigli svetske razmere početkom devedesetih godina.

1982 – Objavljen je „Avalon“, osmi po redu i poslednji studijski album engleske rok grupe Roxy Music, poznat po svojoj sofisticiranoj produkciji i atmosferičnom zvuku, koji kombinuje elemente roka, popa i ambienta. Ovaj album predstavlja kulminaciju muzičkog stila koji je bend razvijao tokom svoje karijere, a naslovna pesma „Avalon“ i hit singl „More Than This“ su postale jedne od najprepoznatljivijih.


1983. održan je četvorodnevni muzički festival ”83” u Kaliforniji. Nastupili su Clash, U2, David Bowie, The Pretenders, Van Halen, Stray Cats, Men At Work, Judas Priest, Stevie Nicks, Willie Nelson, INXS, Joe Walsh, Motley Crue i Ozzy Osbourne. Festivalu je prisustvovalo 750.000 posetilaca.


2019. Pesma Ace of Spades od grupe Motorhead je proglašena najboljom kockarskom pesmom svih vremena, po anketi onlajn poker diva “PokerStars” u kojoj je učestvovalo 1000 klijenata.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *