30.05.

1951 – rođen je Zdravko Čolić. U prvom delu svoje karijere (1968—1972) bio je član grupa Mladi i lijepi, Ambasadori, Novi Ambasadori i Korni grupe. Zvaničnu solo karijeru započeo je 1972. godine, kada je snimio svoju prvu pesmu Sinoć nisi bila tu. Objavio je 15. studijskih albuma u periodu od 1975. do 2017. Predstavljao je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1973, sa pesmom Gori vatra.

1955 – Rođen je Topper Headon, multiinstrumentalista najpoznatiji kao bubnjar britanskog pank rok sastava The Clash. Pridružio im se 1977. godine, kako bi zamenio Terryja Chimesa, a potom je značajno doprineo u zaokretu muzičkog pravca benda, budući da je radio i kao kompozitor. Njegove deonice na pesmi „Train in Vain“ smatrane su jednim od najvažnijih i najprepoznatljivijih ritmova u rok muzici.

1956 – Magazin TIME je pod naslovom „Heroj tinejdžera“ pokušao da opiše tajnu Elvisa Prislija. Govoreći o njegovom načinu pevanja, autor je napisao: „Njegovi pokreti, najkraće rečeno, sugerišu – seks!“

1958 – Rođena je Marie Fredriksson, švedska pevačica, kantautorka i pijanistkinja najpoznatija kao polovina pop rok dueta Roxette. Bila je cenjena zbog svog snažnog i emotivnog glasa, a njena borba sa bolešću i povratak na scenu nakon oporavka inspirisali su mnoge obožavaoce i muzičare. Tokom karijere je dobila brojne švedske muzičke nagrade i međunarodna priznanja za svoj doprinos muzici.

1973 – Objavljen je „Living in the Material World“, četvrti po redu studijski album Georgea Harrisona. Album reflektuje Harrisonovu duboku duhovnost i interes za hinduizam, što je bilo izraženo kroz njegove tekstove i muziku, a bio je veliki komercijalni uspeh, dostigavši prvo mesto na Billboard 200 listi albuma u Sjedinjenim Američkim Državama.

1991Lennyja Kravitza je pre koncerta u Parizu, posetio jedan od njegovih muzičkih heroja, Mick Jagger. Kravitz je brzo naučio pesmu „No Expectations“ grupe The Rolling Stones, a potom ju je i izveo zajedno sa Jaggerom na sceni. Postali su dobri prijatelji i česti saradnici, te je Kravitz otvarao neke koncerte za Stones-e 1994. i koautorisao Jaggerov singl „God Gave Me Everything“ iz 2001.

2014Aretha Franklin (Areta Frenklin) je dobila počasnu diplomu univeriteta Harvard za doprinos muzici.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *