05.07.

1943. – Rođen je kanadski muzičar Robbie Robertson. Bio je glavni gitarista Boba Dylana krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, gitarista i tekstopisac grupe The Bend od njihovog nastanka do 1978. godine i solo umetnik. Robertsonov rad sa Bendom bio je ključan u stvaranju muzičkog žanra Amerikana. Uvršten je u Kuću slavnih rokenrola i Kuću slavnih kanadske muzike kao član Benda i samostalno. Nalazi se na 59. mestu na listi 100 najvećih gitarista časopisa Roling Stoun. Preminuo je 2023.

1950 – Rođen američki pjevač, tekstopisac i glumac Huey Lewis koji je imao američki hit broj 1 „The Power Of Love“ iz 1985. Njegov treći, i najprodavaniji album, bio je „Sports“ iz 1983. godine, a pjesme su bile muzička podloga za film „Back To The Future“ iz 1985. godine. Lewis je ranije svirao u bendu Clover od 1972. do 1979. godine.

1966 – Basista grupe Animals, Chas Chandler, prisustvovao je koncertu Jimija Hendrixa u njujorškom Cafe Wha. Bio je odmah impresioniran talentom koji posjeduje – toliko da je postao njegov menadžer. Za nekoliko mjeseci, na Chandlerov prijedlog, Hendrix se preselio u London, gde je osnovao svoj bend (The Experience) i pronašao prvi uspjeh.

1969 – Dva dana nakon smrti njihovog bivšeg člana benda, Briana Jonesa, The Rolling Stones su održali besplatan koncert posvećen njemu u londonskom Hyde Parku. Otprilike 250.000 fanova došlo je da gleda nastup, koji je takođe obilježio debi gitariste Micka Taylora sa grupom.

2003 – Ikona country muzike Johnny Cash održao je svoj poslednji koncert – tridesetominutni set u Carter Family Fold u Virdžiniji. Tokom nastupa, koji je uključivao klasike poput „Folsom Prison Blues“ i „I Walk The Line,“ 71-godišnji umjetnik je odao počast svojoj pokojnoj ženi, kantautorki June Carter Cash, koja je preminula nekoliko nedjelja ranije. „Povezujemo se negdje između ovdje i neba,“ rekao je. „Došla je na kratku posjetu, pretpostavljam, s neba da me posjeti večeras i da mi da hrabrost i inspiraciju kao što je uvijek činila.“ Cash je preminuo manje od dva meseca kasnije.

2014 – Četiri preživela člana grupe Grateful Dead održali su ono što su rekli da će biti njihov poslednji nastup, svirajući pred više od 70.000 fanova na Soldier Fieldu u Chicagu. Ovi nastupi su održani 20 godina nakon smrti glavnog gitariste Jerryja Garcije, koji je odsvirao svoj posljednji koncert u trećem po veličini gradu u zemlji 1995. godine.

2019. – Madonna je sa četrnaestim studijskim album ”Madame X” na prvom mestu američke liste albuma.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *