06.07.

1925 – Rođen je Bill Haley, američki muzičar, često nazivan „ocem rokenrola“ zbog svog značajnog doprinosa u popularizaciji ovog muzičkog žanra. Njegova muzika je spojila elemente kantri, vestern svinga i RnB-ja, stvarajući novi zvuk koji je privukao široku publiku. Njegova pesma „Rock Around the Clock“ je postala jedan od prvih globalnih rokelrol hitova i simbol muzičke revolucije 50-ih godina.

1957John Lennon i Paul McCartney se prvi put sreću na nastupu Lennonove grupe The Quarrymen. McCartney, želeći da impresionira Lennona, uzeo je gitaru i odsvirao pesme „Twenty Flight Rock“ i „Be-Bop-A-Lula„, a Lennon je bio još više impresioniran kada im je McCartney pokazao kako da naštimuju gitare, što su do tada plaćali drugima da rade umesto njih.

1971 – Preminuo je Louis Armstrong, američki trubač, pevač i jedan od najuticajnijih džez muzičara svih vremena. Njegov rad je postavio temelje modernog džeza i uticao na mnoge muzičare koji su došli nakon njega. Armstrong je imao prepoznatljiv hrapav glas, a njegov vokalni stil, uključujući „scat“ pevanje, imao je veliki uticaj na popularnu muziku.

1972David Bowie izvodi pesmu „Starman“ u emisiji Top Of The Pops, izazivajući buru među konzervativnom britanskom publikom. Iako se Bowie u ovom popularnom muzičkom programu pojavio već dvaput, ovog puta je to bilo u liku Ziggyja Stardusta, pevanjući sa rukom prebačenom preko ramena gitariste Micka Ronsona, što je potez koji ga je preko noći učinio poznatim.

1988MTV odbija da pusti spot Neila Younga za pesmu „This Note’s For You“ navodeći  ograničenje sadržaja koji spominje ili prikazuje proizvode. Spot je parodija na razne reklamne kampanje, a pesma spominje brendove Coca-Cola, Pepsi, Miller i Bud, te Young u pismu postavlja pitanje: „Šta ‘M’ u MTV znači: muzika (music) ili novac (money)? Živeo rokenrol„.

1999 – Objavljen je album „Live at Woodstock“, posthumno izdanje američkog rok gitariste Jimija Hendrixa, koje beleži njegov nastup na legendarnom Woodstock muzičkom festivalu 1969. godine. Smatran jednim od ključnih momenata u istoriji rok muzike, nastup uključuje i poznatu izvedbu američke himne „The Star-Spangled Banner“ koja je postala ikonična zbog svoje interpretacije i političke konotacije.

2003. – Beyonce i Jay-Z su sa pesmom Crazy In Love na prvom mestu lista sa obe strane Atlantika.

2020 – Preminuo je Ennio Morricone, italijanski kompozitor, dirigent i aranžer, najpoznatiji po svojim kultnim filmskim kompozicijama, posebno za špageti vestern filmove. Muzičke teme filmova kao što su „Za šaku dolara„, „Dobar, loš, zao“ i „Bilo jednom na Divljem zapadu“ postale su legendarne. Koristio je širok spektar instrumenata i stilova, a njegove kompozicije često su uključivale neobične zvukove i tehnike.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *