06.02.

1945 – Rođen je Bob Marley, jamajkanski pevač, tekstopisac i muzičar, najpoznatiji kao ikona rege muzike. Marley je postao globalno poznata figura koja je uticala na muzičku scenu i širu kulturu, a njegova muzika, karakterisana rege ritmovima i snažnim socio-političkim porukama, postala je simbol borbe za ljubav, mir, jedinstvo i socijalnu pravdu.

1962 – Rođen je Axl Rose, pevač i osnivač benda Guns N’ Roses, prepoznatljiv po svojoj specifičnoj vokalnoj interpretaciji, harizmatičnom scenskom prisustvu i učešću u stvaranju nekih od najpoznatijih rok pesama, a njegov doprinos u okviru Guns N’ Roses-a odigrao je ključnu ulogu u definisanju zvuka i stila glem i hard roka tokom kraja 1980-ih i početka 1990-ih.

1982 Kraftwerk su bili na prvom mestu britanske top-liste singlova sa pesmama ‘The Model / Computer Love“, postavši prvi nemački izvođač koji je dostigao vrh britanske top-liste singlova. Singl je tu proveo 21 nedelju, a njegov uspeh na britanskim top-listama je potvrdio  globalni uticaj benda i doprineo popularizaciji elektronske muzike u mejnstrimu.

1998 – Preminuo je Falco, austrijski pevač, tekstopisac i jedan od najpoznatijih izvođača pop i rok muzike na nemačkom jeziku tokom 1980-ih. Falco je bio pionir u kombinovanju različitih muzičkih žanrova, uključujući pop, rok, elektroniku i rep, stvarajući jedinstven zvuk, a njegov hit „Rock Me Amadeus“ je postao prvi singl na nemačkom jeziku koji je dostigao prvo mesto američke Billboard Hot 100 liste,

Istog dana, preminuo je i Carl Wilson, američki muzičar i jedan od osnivača benda The Beach Boys, u kome je bio gitarista, pevač i ključni član od samog formiranja. Njegove vokalne harmonije, gitarski aranžmani i producentski rad su uticali na mnoge hitove The Beach Boys-a, uključujući pesme poput „Good Vibrations„, „God Only Knows“ i „Wouldn’t It Be Nice„.

2011 – Preminuo je Gary Moore, irski gitarista i pevač poznat po svom radu u bluz, rok i hevi metal žanrovima. Bio je član grupa kao što su Thin Lizzy i Colosseum II, a ostvario je značajan uspeh i kao samostalni izvođač. Njegova virtuoznosti na gitari, svestranost u različitim muzičkim žanrovima i dugogodišnja karijera doprineli su njegovom statusu kao jednog od vodećih rok gitarista.

2014 – Britanski muzički časopis NME je proglasio pesmu „Smells Like Teen Spirit“ grupe Nirvana za najbolju pesmu svih vremena. „Smells Like Teen Spirit“ bila je jedna od poslednjih pesama napisanih za njihov debitantski album „Nevermind„, a ostale četiri najbolje pesme su bile: „Last Nite“ – The Strokes, „How Soon Is Now?“ – The Smiths, „I Feel Love“ – Donna Summer i „Love Will Tear Us Apart“ – Joy Division.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *