06.05.

1965 – U hotelu u Klirvoteru, na Floridi, Keith Richards bunovno osmišlja gitarski rif za pesmu „(I Can’t Get No) Satisfaction“. Nakon što duže vreme ne uspeva da zaspi jer mu se po glavi mota gitarski rif, Richards uključuje traku za snimanje i tone u san. Sledećeg jutra se budi, otkrivši da na snimku pevuši melodiju, koju potom nasnimava sa novim The Maestro FZ-1 Fuzz-Tone efektom.

  1. godine u Los Anđelesu je osnovan sastav The Knack, predvođen Doug Fieger (Dagom Figerom). Proslavili su se dve godine kasnije velikim hitom My Sharona. Figer je preminuo 2010. godine i bend od tada nije aktivan.

1983 – Grupa The Smiths otvara koncert za Sisters of Mercy, nastupajući kao njihova predgrupa na Uniji Univerziteta u Londonu. U publici se našao producent uticajne radio emisije The John Peel Show, koji ih nakon ovog koncerta zove na gostovanje. John Peel ubrzo postaje fan grupe i pušta verziju pesme „This Charming Man“ koju su snimili za emisiju, pomažući tako u lansiranju njihove karijere.

1994 – Članovi grupe Pearl Jam otkazuju svoju kompletnu letnju turneju budući da ne uspevaju da bukiraju dovoljno lokacija koje ne sarađuju sa kompanijom Ticketmaster. Bend, kao i fanovi, smatra enormne takse koje Ticketmaster naplaćuje neprihvatljivim, pokušavši da im se suprotstavi, što predstavlja veliki problem budući da je ova kompanija kupovinom rivala Ticketron 1991. postala jedini veliki operater.

2002. godine, pesma „Bohemian Rhapsody“ grupe Queen proglašena je omiljenim singlom svih vremena u Velikoj Britaniji, u anketi koju je sproveo Guinness Hit Singles. „ImagineJohna Lenonna zauzela je drugo, a „Hey Jude“ benda The Beatles treće mesto. „Dancing Queen“ grupe ABBA bila je četvrta na listi, dok je Madonnina pesma „Like A Prayer“ zauzela peto mesto.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *