07.05.

1968 – Dok se vraćao u Veliku Britaniju nakon koncerta s Bluesologyjem, Elton John (rođen kao Reginald Kenneth Dwight) smislio je svoje umjetničko ime. U kabini je pjevač i tekstopisac pitao hornistu iz Bluesologyja, Eltona Deana, i glavnog pjevača Long Johna Baldryja, može li kombinirati njihova imena za svoj solo nastup. Nakon nekoliko godina nastupanja pod pseudonimom, umjetnik je legalno promijenio svoje ime u Elton Hercules John 7. januara 1972. Od tada je prodao preko 300 miliona ploča diljem svijeta i jedan je od najprodavanijih muzičara svih vremena.

1971 – Arnold Corns, bend kojeg je osnovao David Bowie, objavio je pjesmu „Moonage Daydream.“ Bowie je kasnije ponovo snimio singl za svoj album iz 1972. godine, The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Pjesma dijeli naslov s dokumentarcem o Bowieu iz 2022. godine, koji je prvi posthumni film o njegovom životu odobren od njegove porodice.

1974Led Zeppelin je održao zabavu povodom pokretanja svoje nove izdavačke kuće, Swan Song Records, u hotelu Four Seasons u New Yorku. Pod nadzorom menadžera Petera Granta, Swan Song je objavio nekoliko Led Zeppelin albuma i bio domaćin bendovima poput Bad Company, Maggie Bell, Pretty Things i Davea Edmundsa, među mnogim drugima.

1977 Eaglesi su zauzeli vrh ljestvice Billboard Hot 100 s „Hotel California,“ njihovim četvrtim brojem 1 u SAD-u. Dužine šest i pol minuta, diskografska kuća se kolebala oko objavljivanja, ali bend je odbio skratiti pjesmu kako bi je prilagodili radijskom emitiranju. Opisana od strane benda kao „interpretacija visokog života u Los Angelesu,“ postala je njihov najprepoznatljiviji hit, dobivši Zlatnu certifikaciju od RIAA tri mjeseca nakon izdanja. Naslovna pjesma s njihovog albuma iz 1976. dobila je Grammy za Snimku godine 1977., dok njen solo na gitari ostaje jedan od najvećih svih vremena.

1977. godine The Jam su sa debitantskim singlom In the City otpočeli niz od 18 uzastopnih top 40 singlova na britanskoj listi. I danas drže taj rekord. Poslednji u tom nizu bio je singl Beat Surrender.

2006.godine Snow Patrol su sa albumom Eyes Open zauzeli sam vrh britanske liste. Njihov drugi album je ovaj uspeh postigao samo šest dana nakon objavljivanja.

2015 – Trojica od 11 preživjele djece B.B. Kinga izgubila su tužbu u sudu u Las Vegasu za preuzimanje brige o njegovim poslovima nakon što su rekli da sumnjaju da je menadžer 89-godišnje blues legende ukrao njegove novce.. King je preminuo u snu 14. maja 2015. u dobi od 89 godina.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *