06.06.

1948. Rođen je Vladimir Savčić Čobi (Niš, 6. jun 1948 — Beograd, 20. mart 2009), srpski muzičar i glumac. Godine 1967. je osnovao sarajevsku grupu „Vokins“, pa zatim i grupu „Čobi i njegove sjenke“, kada i dobija nadimak Čobi. Dve decenije bio je pevač i lider jednog od najpopularnijih jugoslovenskih pop bendova „Pro Arte“.

1960 – Rođen je Steve Vai, američki gitarista, kantautor i producent. Karijeru je započeo kao učenik i transkriptor poznatog gitariste Joe Satrianija, a konačan proboj na scenu je postigao kada se pridružio bendu Franka Zappe 1980. Ističe se tehnikama poput legata, tappinga i sweepinga, a dizajnirao je i promovisao sedmožičane gitare, koje su postale standard u žanrovima kao što su metal i progresivni rok.

1961. The Rolling Stones su singl „(I Can’t Get No) Satisfaction“ izdali u Sjedinjenim Američkim Državama. U Velikoj Britaniji, gde je objavljena tek naredne godine, postala je njihov prvi broj jedan hit, iako je u početku puštana samo na piratskim radio stanicama jer joj je tekst smatran previše seksualno sugestivnim. Danas je jedna od njihovih najpoznatijih, a često je uvrštena i u najvažnije pesme u istoriji roka.

1962. Rođen je Masimo Moreno Savić jugoslovenski i hrvatski rok muzičar i pevač. Karijeru je počeo u grupi Dorijan Grej, a širu popularnost on i grupa su stekli prepevom pesme The sun ain’t gonna shine anymore grupe Walker Brothers.

1968. Rolingstonsi su pesmi „Symphaty for the devil“ dodali reči „who killed the Kennedys…“ – posle ubistva Kenedija.

1976. Rođen je Vlado Georgiev srpski pop pevač i producent. Do sada je objavio tri albuma sa kojih su se izdvojile pesme Anđele, Zbogom ljubavi, Mi nismo mi, Nisam ljubomoran i druge.

1992 – Video spot za pesmu „November Rain“, grupe Guns N’ Roses, debitovao je na MTV-u. Ova devetominutna epopeja koju je režirao Andrew Morahan, a producirao menadžer benda Doug Goldstein, bila je najskuplji video ikada napravljen u tom trenutku. Koštao je 1.5 miliona dolara, a veći deo budžeta je potrošen na izgradnju crkve u pustinji, pred kojom je Slash trebalo da svira svoj gitarski solo.

2005. Džon Bonam je proglašen najboljim bubnjarem po časopisu Klasik Rok, navodeći pesmu Mobi Dik kao primer gde je do izražaja došao sav talenat Velikog Džona.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *