07.07.

1940 – Rođen Ringo Starr, rođen kao Richard Starkey, engleski je bubnjar, pjevač i glumac, najpoznatiji kao član legendarne grupe The Beatles. Postao je član benda 1962. godine, zamijenivši prvobitnog bubnjara Petea Besta. Nakon raspada The Beatlesa, Starr je imao uspešnu solo karijeru sa hitovima kao što su „It Don’t Come Easy“ i „Photograph“. Takođe je poznat po svom radu sa All Starr Band-om, koji okuplja različite poznate muzičare.

1980 Led Zeppelin su odsvirali svoj poslednji koncert sa bubnjarom Johnom Bonhamom, zaključivši europsku turneju u berlinskoj Eissporthalle. Koncert se završio epskom, 17-minutnom verzijom pjesme „Whole Lotta Love,“ i bio je posljednji koncert benda narednih pet godina. Bonham je preminuo 25. septembra te godine, što je dovelo do toga da preostali članovi benda najave razlaz u decembru.

1981 – Rođen Synyster Gates, rođen kao Brian Elwin Haner Jr., američki je gitarista i tekstopisac, najpoznatiji kao član benda Avenged Sevenfold. Poznat je po svom virtuoznom gitarskom stilu i doprinosu albumima kao što su „Nightmare“ i „Hail to the King“. Gates je osvojio brojne nagrade za svoje gitarske sposobnosti i smatra se jednim od najboljih metal gitarista svoje generacije.

1984 – „Relax“ grupe „Frankie Goes To Hollywood“ postaje najprodavaniji singl svih vremena u Velikoj Britaniji.

1984 – Prince je sa pesmom When Doves Cry po prvi put na vrhu američke liste singlova. Singl je prodat u tiražu većem od miliona primeraka.

2003 – Grupa Darknes je objavila svoj debitantski album ”Permission To Land” sa kojim su stigli do prvog mesta britanske liste albuma, gde će ostati četiri nedelje.

2006Syd Barrett je preminuo u 60. godini od komplikacija usljed dijabetesa. Pjevač, tekstopisac i gitarista bio je jedan od osnivača benda Pink Floyd, aktivan kao rock muzičar samo oko sedam godina pre nego što se povukao. Pridružio se bendu Pink Floyd 1965, ali je napustio bend tri godine kasnije nakon jednog albuma. Barrett je izdao dva solo albuma pre nego što se povukao u samoizolaciju koja je trajala više od trideset godina, a njegovo mentalno propadanje se pripisuje drogama.

2007 – Koncert Live Earth, koji je trajao 24 sata, održan je širom sveta. Organizovan od strane bivšeg potpredsednika Al Gorea, Live Earth: The Concerts for a Climate in Crisis okupio je 150 muzičkih izvođača u 12 zemalja kako bi se podigla svijest o globalnom zagrijavanju. Uz pomoć više od 500 medijskih partnera, nastupi sa stadiona Wembley, plaže Copacabana u Brazilu, Makuhari Messe u Japanu i istraživačke stanice Rothera na Antarktiku, između ostalih, prenošeni su u više od 130 zemalja dok je uživo prenos događaja imao više od 8 miliona gledalaca (rekord u to vrijeme). Među izvođačima su bili Red Hot Chili Peppers, Kelly Clarkson, Snoop Dogg, Yellow Magic Orchestra, Jorge Ben Jor i Lenny Kravitz.

2009 – U Los Anđelesovom Staples Centru održana je zvijezdama bogata javna komemoracija za preminulu pop zvijezdu Michaela Jacksona. Događaj, koji je uživo prenošen za više od 2,5 milijardi gledalaca širom svijeta, uključivao je nastupe raznih izvođača, uključujući Stevie Wondera, Lionela Richiea, Mariah Carey i Jennifer Hudson. Osnivač Motowna, Berry Gordy, održao je oproštajni govor, kao i Smokey Robinson. Jackson je preminuo u 50. godini 25. juna.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *