08.05.

1951 – Rođen je Philip Bailey, američki pevač, tekstopisac i perkusionista, najpoznatiji kao jedan od osnivača i jedan od dva glavna vokala grupe Earth, Wind & Fire. Istaknut po svom vokalnom rasponu od četiri oktave i karakterističnom falsetu, Bailey je primljen u Kuću slavnih rokenrola i Kuću slavnih vokalnih grupa kao član Earth, Wind & Fire, kao i u Kuću slavnih tekstopisaca, zbog svog rada sa njima.

1953 – Rođen je Alex Van Halen, američki muzičar, najpoznatiji kao bubnjar i jedan od osnivača rok benda Van Halen. Zajedno sa svojim bratom, gitaristom Eddiejem Van Halenom, osnovao je bend 1972. godine, postavši poznat po svojoj izuzetnoj veštini sviranja bubnjeva, energičnim nastupima i  ritmičkoj inovativnoti.

1965 D. A. Pennebaker snima Boba Dylana u jednom od najranijih muzičkih video klipova ikada snimljenih, čuvenom „flashcard“ klipu za pesmu „Subterranean Homesick Blues“. Ovaj video, u kome Dylan prelistava seriju kartica sa delovima teksta pesme, nastavlja da bude predmet referenci, satira i imitacije i decenijama kasnije, poput aluzije 1987. u videu za pesmu „Meditate„, grupe INXS.

1970 – Objavljen je „Let it Be“, dvanaesti i poslednji studijski album grupe The Beatles, poznat i cenjen kao jedno od njihovih remek-dela i jedan od ključnih albuma u istoriji popularne muzike. Sadrži neke od najpoznatijih pesama benda, uključujući naslovnu numeru „Let It Be“ i „Across the Universe„, a objavljen je skoro mesec dana nakon njihovog javnog razilaženja, uz propratni dokumentarni film.

1976. godine ABBA je sa pesmom Fernando na prvom mestu u Velikoj Britaniji. U isto vreme i njihov album ”Greatest Hits” je na prvom mestu liste albuma.

1977 – Rođen je Joe Bonamassa, američki gitarista, pevač i tekstopisac poznat po svom virtuoznom umeću sviranja bluz gitare. Bonamassa je zbog svog izuzetnoh talenta i energičnih nastupa smatran jednim od vodećih savremenih gitarista u žanru bluza i roka, a svoju karijeru je započeo sa dvanaest godina, kada je otvorio nastup za B.B. Kinga.

1982 Vangelis je dostigao prvo mesto na američkoj listi singlova sa pesmom „Chariots Of Fire“, njegovim jedinim brojem jedan u SAD-u. Nakon što je bio optužen za plagijat pesme „City of Violets“ od strane kolege grčkog kompozitora Stavrosa Logaridisa, Vangelis se odbranio ubedivši sudiju da mu dozvoli da unese svoje klavijature, kako bi demonstrirao svoj način komponovanja improvizovanjem nove muzike.

2016 – Nakon njegove neočekivane smrti, Prince je zauzeo prva dva mesta na Bilbordovoj listi albuma sa izdanjeđ „The Very Best of Prince“ na prvom mestu i „Purple Rain“ na drugom mestu. S obzirom na to da njegova muzika nije bila dostupna na većini striming servisa i platformi za preuzimanje, fizički albumi su u mnogim slučajevima bili glavni izbor mnogim fanovima.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *