11.06.

  1. Rođen je Robert Birch engleski muzičar i pevač poznat po radu u grupi Stereo MC’s koja je međunarodnu popularnost stekla singlom Connected iz 1992.
  2. Wild Cherry je objavio album “Play That Funky Music”.
  3. KC and the Sunshine Band su sa pesmom I’m Your Boogie Man na prvom mestu američke liste singlova.
  4. Aaliyah je sa pesmom Try Again zauzela prvo mesto američke liste singlova.

1966 – Pjesma „Paint It, Black“ od Rolling Stonesa postala je hit No.1. Pjesma, koja je započela dvosedmični boravak na vrhu Billboard Hot 100 na ovaj dan, također je dostigla prvo mjesto u UK, Kanadi i Nizozemskoj.

1988 – Koncert Freedomfest sa zvijezdama održan je na stadionu Wembley u Londonu. Događaj, koji je obilježio 70. rođendan tada zatvorenog anti-apartheidskog revolucionara Nelsona Mandele, organizovan je kako bi se podigla svijest o apartheidu (institucionalizovanoj rasnoj segregaciji) u Južnoj Africi i pozvao na oslobađanje političkih zatvorenika, uključujući Mandelu. Nastupi Whitney Houston, Georgea Michaela, Phila Collinsa, Stevieja Wondera i Bee Geesa su uživo prenošeni na procijenjenu globalnu publiku od milijardu ljudi. Nakon nešto manje od dvije godine, Mandela je pušten iz zatvora, dok je apartheid ukinut 1991. godine. Mandela, koji je preminuo 2013. godine, postao je prvi predsjednik Južne Afrike.

1996 – Koncert grupe Metallica u malom klubu u San Franciscu prenošen je uživo putem Interneta.

2002Sir Paul McCartney oženio se Heather Mills u crkvi St Salvator u Irskoj. Među gostima su bili Ringo Starr, David Gilmour, Jools Holland i Chrissie Hynde. Heather je niz prolaz hodala držeći buket od 11 ‘McCartney’ ruža. Mills i McCartney su se prvi put sreli na dodjeli nagrada Pride of Britain u Londonu u aprilu 1999. godine, kojoj je McCartney prisustvovao kako bi uručio nagradu aktivisti za prava životinja. Mills i McCartney su se razveli 17. maja 2006. godine, a kada su se razveli, Mills je na kraju dobila jednokratnu isplatu od 16,5 miliona funti, zajedno sa imovinom vrijednom 7,8 miliona funti.

2005Brian May, suosnivač i gitarista grupe Queen, dobio je CBE od kraljice Elizabete II za svoje dobrotvorne i muzičke doprinose. Istog dana, Jimmy Page, suosnivač i gitarista grupe Led Zeppelin, dobio je OBE.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *