10.06.

1922. Rođena je Judy Garland, američka glumica i pevačica. U karijeri dužoj od 45 godina proslavila se ulogama u filmskim mjuziklima i dramama, a zatim i kao pevačica.

1980 – Objavljen je „Uprising“, dvanaesti studijski album sastava Bob Marley and the Wailers, obeležavajući poslednje poglavlje u Marleyjevom muzičkom stvaralaštvu, budući da je preminuo naredne godine. Podržan je svetskom turnejom tokom koje je održan i legendarni koncert u Milanu 27. juna, gde je Marley nastupao pred 100.000 ljudi, što je bio jedan od najvećih nastupa njegove karijere.

1985. Grupa R.E.M. je objavila treći studijski album ”Fables of the Reconstruction” sa koga su se izdvojile pesme Cant Get There from Here, Driver 8 i Wendell Gee.

2004 – Legendarni američki pevač, pijanista i kompozitor Ray Charles, preminuo je u 73. godini života. Često je nazivan „ocem soula“ zbog svog talenta kombinovanja elemenata gospela, bluza, džeza i R&B-a, stvorivši tako novi muzički pravac. Imao je ogroman uticaj na razvoj popularne muzike i bio je jedan od prvih umetnika uvedenih u Rokenrol kuću slavnih.

2013 – Objavljen je „13“, devetnaesti studijski album grupe Black Sabbath, prvi sa originalnim pevačem Ozzyjem Osbourneom još od izdanja „Never Say Die!“ iz 1978. godine i prvi sa originalnim basistom Geezerom Butlerom još od izdanja „Reunion“ iz 1998. godine.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *