18.05.

1964 The Animals su snimili narodnu pesmu „House Of The Rising Sun“ za samo nekoliko minuta, u studiju u Londonu. Nekoliko meseci kasnije, pesma postaje veliki hit, dostigavši prvo mesto na top listama u Velikoj Britaniji i SAD-u. Ova tradicionalna numera ima nejasno poreklo, a pre nego što su je The Animals snimili, već je bila izvođena i snimana od strane imena kao što su Woody Guthrie, Lead Belly i Joan Baez.

1964. Na koncertu The Rolling Stones-a u Hamiltonu u Škotskoj izbili su nemiri kada je 4000 fanova sa lažnim kartama probalo da uđe u salu.

1967 The Beatles su izabrani da predstavljaju Veliku Britaniju na prvom svetskom satelitskom prenosu uživo, „Our World“. Grupa je pristala da bude prikazana u studiju dok snima pesmu napisanu posebno za tu priliku, zakazanu za 25. jun. John Lennon je tako napisao „All You Need is Love“, za koju se smatralo da odražava duh „leta ljubavi“ 1967. godine, kao i simpatije prema Beatlesima.

1980 – Britanski muzičar, najpoznatiji kao pevač, tekstopisac i frontmen post-pank benda Joy Division, Ian Curtis, preminuo je u 23. godini života. Curtis je patio od epilepsije i depresije, te su njegovi problemi sa zdravljem i pritisak koji je dolazio sa uspehom znatno pogoršali njegovo stanje. izvršivšio je samoubistvo samo dva dana pre nego što je sa bendom trebalo da započne svoju prvu američku turneju.

1985 – Nakon niza neuspeha u SAD-u, Simple Minds su konačno osvojili prvo mesto američke top liste singlova sa pesmom „Don’t You Forget About Me“. Ovu numeru nije napisao nijedan od članova benda, već su im je ponudili Keith Forsey i Steve Schiff. Iako su prvobitno odbili, bend je na kraju pristao da snimi pesmu za film „The Breakfast Club„, koji je stekao status kultnog klasika i doprineo njenoj popularnosti.

2017 – Preminuo je Chris Cornell, američki muzičar, najpoznatiji kao pevač i frontmen grandž bendova Soundgarden i Audioslave. Poznat po svom izuzetnom vokalnom rasponu i emotivnim tekstovima, Cornell je ostavio dubok utisak na muzičku scenu, a njegov glas je često opisan kao jedan od najboljih u rok muzici. Bio je aktivan i u humanitarnom radu i osnovao je Chris and Vicky Cornell Foundation.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *