18.06.

1942 – Rođen je Paul McCartney, jedan od najpoznatijih i najuticajnijih muzičara popularne muzike, kao član Beatlesa i grupe Wings, ali i kao solo umetnik. Upoznao je Johna Lennona 1957, pridruživši se njegovom bendu The Quarrymen, a njihova saradnja je stvorila neke od najpoznatijih pesama u modernoj istoriji. Ističe se i svojim humanitarnim radom, osnovavši i podržavši mnoge dobrotvorne organizacije.

1948 – Kompanija Columbia Records je promenila muzičku industriju uvođenjem vinilne LP ploče koja se vrti na 33 ⅓ obrtaja po minutu (RPM). Pre toga, muzika je bila dostupna samo na šelak pločama koje su se vrtele na 78 obrtaja po minutu, što je omogućavalo samo jednu pesmu po strani. Sa masovnom proizvodnjom vinilnih LP ploča, ljubitelji muzike su mogli da uživaju u celom albumu na jednoj ploči.

1955 – Jimi Jang je sa pesmom Unchained Melody na prvom mestu britanske liste singlova.

1961 – Rođena je Alison Moyet, britanska pevačica i kantautorka, poznata po svom snažnom kontralto glasu i karijeri koja obuhvata više decenija. Postala je poznata kao polovina sintpop dua Yazoo, zajedno sa Vinceom Clarkeom, bivšim članom grupe Depeche Mode. Nakon njihovog razilaženja, Moyet je započela uspešnu solo karijeru, a njen muzički stil je obuhvatao pop, bluz, džez, i elektro.

1981 – Grupa Haustor je objavila istoimeni prvi album. Najpopularnija pesma sa ovog albuma je Moja prva ljubav.

1984 – Elvis Kostelo je objavio album ”Goodbye Cruel World”. Sa albuma su se izdvojile pesme I Wanna Be Loved i The Only Flame in Town.

1984 – Objavljen je „From Her to Eternity“, debitantski studijski album sastava Nick Cave and the Bad Seeds, poznat po svojoj mračnoj atmosferi, eksperimentalnom zvuku i izrazito emotivnim tekstovima. Izdanje kombinuje elemente post-panka, bluza i art roka, a u njegovoj produkciji je učestvovao i The Flood, muzičar koji je kasnije postao poznat po radu sa bendovima kao što su U2 i Depeche Mode.

1996 – Objavljen je „Odelay“, peti studijski album američkog muzičara Becka, poznat po svom eklektičnom spoju žanrova, uključujući rok, hip-hop, folk, fank, kantri i elektroniku, što ga čini jednim od najinovativnijih i najcenjenijih albuma 1990-ih. Beck je za ovo izdanje osvojio dve Gremi nagrade – za najbolju alternativnu muzičku izvedbu i za najbolju muzičku video numeru za „Where It’s At„.

1996 – Objavljen je i „Gone Again“, sedmi studijski album američke muzičarke Patti Smith, njen prvi album nakon osmogodišnje pauze. Ovo izdanje je inspirisano ličnim tragedijama koje su zadesile Smith, uključujući smrt njenog supruga Freda „Sonic“ Smitha, brata Todda, dugogodišnjeg prijatelja i kolege Roberta Mapplethorpea, kao i Kurta Cobaina. Ovo izdanje sadrži poslednji studijski nastup Jeffa Buckleyja.

1999 – Pojavio se Diznijev film „Tarzan“ sa muzikom Fil Kolinsa. Zvučni zapis napravljen je na pet jezika: dve verzije španskog, engleskom, francuskom i italijanskom.

2011Amy Winehouse je stigla na binu sa zakašnjenjem od jednog sata, a njeno rastrojeno ponašanje na sceni bilo je zbunjujuće i razočaravajuće za publiku na njenom koncertu u Beogradu. Ostatak turneje je brzo otkazan, a incident u Beogradu je bio jedan od poslednjih javnih nastupa Amy Winehouse, budući da je dvadesetsedmogodišnja pevačica samo mesec dana kasnije preminula.

2016 – Adel je proglašena tekstopiscem godine ne prestižnoj dodeli nagrada Ivor Novello.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *