20.05.

1944 – Rođen je Joe Cocker, engleski pevač poznat po svom sirovom, hrapavom glasu, karakterističnom trzanju tela i pokretima ruku koji su postali njegov zaštitni znak. Često je izvodio obrade pesama drugih umetnika, a prvi značajan uspeh je postigao 1968. godine sa obradom pesme „With a Little Help from My Friends“ grupe The Beatles, koja je dostigla prvo mesto na britanskim top-listama.

1946 – Rođena je Cher, američka pevačica, glumica i televizijska ličnost poznata po svom jedinstvenom glasu, i kao pionir u upotrebi Auto-Tune efekta, posebno u pesmi „Believe„, koja je redefinisala modernu pop muziku. Pevačku karijeru je započela kao deo dueta Sonny & Cher sa pesmom „I Got You Babe“ 1965. godine, a 1987. je osvojila i Oskar za najbolju žensku ulogu u filmu „Moonstruck„.

1966. Bob Dylan (Dilan) je svirao koncert u Edinburgu sa članovima grupe Band. Deo nezadovoljnih fanova je u znak protesta svirao usne harmonike kada je počeo ”električni” deo koncerta.

1983 – Objavljena je pesma „Every Breath You Take“, kao singl sa petog i poslednjeg studijskog albuma engleske rok grupe The Police, „Synchronicity„. Bila je ogroman hit, zauzevši prvo mesto na Billboard Hot 100 listi, gde je ostala osam nedelja, a iako je mnogi tumače kao ljubavnu, Sting je istakao da je pesma zapravo o posesivnosti i kontroli.

2012 – Preminuo je Robin Gibb, britanski pevač i tekstopisac, najpoznatiji kao jedan od osnivača i članova legendarne muzičke grupe Bee Gees, zajedno sa svojom braćom Barryjem i Mauriceom Gibbom. Kao jedan od glavnih tekstopisaca Bee Gees-a, Robin je doprineo stvaranju mnogih hitova koji su postali klasici pop muzike, kao što su „Massachusetts„, „New York Mining Disaster 1941“ i „Stayin’ Alive„.

2013 – Preminuo je Ray Manzarek, američki muzičar najpoznatiji kao osnivač i klavijaturista legendarne rok grupe The Doors. Nakon smrti Jima Morrisona 1971, Manzarek je nastavio sa solo karijerom, te je izdao nekoliko albuma i posvetio se radu kao muzički producent. Osnovao je i nekoliko drugih bendova, kao što su Nite City i Manzarek-Krieger, sastav sa bivšim gitaristom Doors-a, Robby Kriegerom.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *