20.06.

1942. – Rođen je Brian Wilson, američki muzičar, kantautor, producent i jedan od osnivača legendarne grupe The Beach Boys. Poznat je po svom uticaju na popularnu muziku i smatran je jednim od najinovativnijih muzičara svog vremena. Bio je pionir u korišćenju studijskih tehnika i kompleksnih aranžmana, a njegov rad na albumu „Pet Sounds“ se smatra jednim od najvažnijih dostignuća u istoriji popularne muzike.

1949. – Rođen je Lionel Richie, američki pevač, kantautor, producent i glumac. Svoju muzičku karijeru je započeo kao član grupe The Commodores, a početkom 1980-ih, Richie je postigao još veći uspeh kao solo umetnik. Njegov rad na pesmi „We Are the World„, koju je napisao zajedno sa Michaelom Jacksonom, donela mu je dodatno priznanje i humanitarne pohvale.

1954. – Rođen je Michael Anthony, američki muzičar najpoznatiji kao basista i prateći vokal  benda Van Halen, kome se pridružio 1974. godine. Anthonyjevi prateći vokali, posebno njegove visoke harmonije, istaknuti su na mnogim hitovima Van Halena, kao što su „Runnin’ with the Devil„, „Panama“ i „Jump„, a često je koristio petožičane i šestožičane bas gitare, za veći tonalni opseg i izražajnost.

1969. – U Nortridžu, Kalifornija je održan Njuport festival na kome se okupilo 150 000 ljudi. Nastupili su Džimi Hendriks, Ajk i Tina Tarner, Džo KOker, Džetro Tal i drugi. Najveći honorar dobio je Džimi Hendriks u iznosu od 125 000 dolara, što je bio najveći iznos koji je do tada dobio neki izvođač da bi se pojavio pred publikom.

1975. – Objavljen je „Tonight’s the Night“, šesti studijski album kanadskog muzičara Neila Younga, velikim delom inspirisan smrću dva njegova bliska prijatelja, Dannyja Whittena, gitariste iz njegovog pratećeg benda Crazy Horse, i Brucea Berryja, tehničara na turnejama.  Snimljen je uglavnom uživo u studiju, sa minimalnim presnimavanjima, što je doprinelo sirovom i nekonvencionalnom zvuku.

1981. – Stars on 45 je na prvom mestu američke liste singlova. Mešavina pesmama grupe Bitlsi i disko ritmova je otvorila vrata kasnije mnogim drugim umetnicima za sličan miks, kao što su Stivi Vonder, Status Kvo i drugi.

1989. – Objavljen je „The Real Thing„, treći studijski album američkog sastava Faith No More, prvi sa Mikeom Pattonom, koji je zamenio dotadašnjeg pevača Chucka Mosleya. Pattonov dinamičan i raznolik vokalni stil je postao ključni element zvuka benda, a ovaj album je poznat po fuziji različitih muzičkih žanrova, uključujući hard rok, fank, hip-hop i metal. Ovaj eklektičan pristup postao je zaštitni znak Faith No More-a.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *