22.04.

1972 – Grupa Deep Purple postiže svoj drugi britanski broj jedan album sa „Machine Head“. Njihovo šesto studijsko izdanje, koje sadrži pesme poput „Smoke on the Water“ i „Highway Star„, često se navodi kao značajan uticaj u ranoj fazi razvoja žanra hevi metal muzike, a ujedno je bio i komercijalno najuspešniji album benda Deep Purple, iako je bend i sa Deep Purple in Rock dostigao prvu poziciju na top listi albuma.

1978 – The Blues Brothers, John Belushi i Dan Aykroyd, debituju u emisiji „Saturday Night Live“, kasnije postajući prvi likovi iz emisije koji dobijaju svoj film. Nisu dvojac komičara, koliko muzičara, budući da obojica zaista vole da sviraju bluz. Za svoj debi u emisiji su izveli obradu pesme „Soul Man„, grupe Sam & Dave, američkog soul i R&B dua koji ih je inspirisao muzikom i stilom.

Istog dana, Bob Marley i The Wailers nastupaju na „One Love Peace“ koncertu, na Jamajci. To je bio Marleyev prvi javni nastup u rodnoj zemlji još od ranijeg pokušaja atentata na njega, 1976. Ovaj istorijski događaj je okupio ljude iz različitih političkih struja Jamajke, ostavši upamćen naročito po tome što je Marley doveo lidere dve suprotstavljene političke partije na pozornicu i pomogao im da se rukuju.

1980 – Objavljen je „Seventeen Seconds“, drugi studijski album britanskog post-pank benda The Cure, postavivši temelje za zvuk i stil koji će dalje razvijati u svojoj karijeri. Pesme poput „A Forest“ i „Play for Today“ postale su veliki hitovi, a album je dobio pozitivne kritike od strane muzičkih kritičara i fanova, ostavivši značajan uticaj na post-pank i gotik rok žanrove, kao i na buduće generacije muzičara.

1989. godine Madonnina pesma Like A Prayer postala je njen sedmi singl na američkom broju jedan, a zauzela je i vrh britanske liste. Pesma se našla na istoimenom albumu, a Roling stoun ju je uvrstio na 300. mesto liste najboljih pesama svih vremena.

1998 – Grupa Faith No More zvanično objavljuje prestanak zajedničkog rada. Glasine o raspadu benda su se pojavile već početkom godine, objavom na forumu alt.music.faith-no-more koja je tvrdila da je Mike Patton napustio bend zbog sporednih projekata. Grupa je otkazala svoju planiranu turneju sa Aerosmithom, a Billy Gould je 20. aprila potvrdio i da ona prestaje da postoji, upravo zbog solo karijera članova.

1999 – Sinéad O’ Connor postaje prva žena sveštenica u Latinsko-tridentskoj crkvi, disidentskoj rimokatoličkoj grupi u Francuskoj. Latinsko-tridentska crkva odbacuje neke reforme koje je sproveo Drugi vatikanski sabor, zadržavajući tradicionalne obrede i rituale, uključujući isključivo muško sveštenstvo, te je ova odluka izazvala različite reakcije, od podrške do kontroverze.

2001. godine Destiny’s Child su zauzele vrh britanske liste sa pesmom Survivor. Njihova tadašnja članica, Beyonce, je tačno šest godina kasnije ponovila taj uspeh kad se na vrhu britanske liste našao njen duet sa Shakirom Beautiful Liar.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *