24.04.

1942. godine rođena je Barbara Joan Streisand, američka glumica i pevačica. Među brojnim nagradama dobila je i osam Gremija, a nalazi se među najuspješnijim pevačicama svog vremena, prodavši 72 miliona primeraka svojih albuma u SAD-u i 245 miliona primeraka širom sveta. Među najuspešnijim pesama joj je Evergreen, a među albumima The Barbra Streisand Album (1963.), People (1964.), My Name Is Barbra (1965.), Color Me Barbra (1966.) i The Broadway Album (1985.).

1945 – Rođen je Doug Clifford, američki muzičar najpoznatiji kao bubnjar i jedan od osnivača rok benda Creedence Clearwater Revival. Clifford je postao poznat po svojoj izuzetnoj ritmičkoj sposobnosti i energičnom bubnjanju, što je doprinelo karakterističnom zvuku CCR-a, ali je nastavio da se bavi muzikom i nakon raspada benda, snimajući i izdajući solo albume.

1963 – Rođen je Billy Gould, američki muzičar najpoznatiji kao basista i jedan od osnivača alternativnog rok benda Faith No More. Svojom inventivnom bas linijom je doprineo stvaranju albuma „The Real Thing“ i „Angel Dust„, a pored svog rada sa Faith No More-om, Gould je bio aktivan i kao producent i muzički saradnik na različitim projektima, kao što su BrujeriaShandi’s Addiction.

1967 – Objavljena je pesma „Light My Fire„, kao singl sa debitantskog albuma grupe The Doors, postavši himna psihodeličnog roka i simbol generacije 1960-ih. Pesma je dostigla veliki komercijalni uspeh, osvojivši prvo mesto na Billboard Hot 100 listi i postala je jedan od najpoznatijih hitova The Doors-a. „Light My Fire“ je tako predstavila revolucionarni zvuk ovog vremena, utičući značajno na razvoj rok muzike.

1968 – Louis Armstrong je dostigao prvo mesto  britanske top liste singlova sa pesmom „What A Wonderful World / Cabaret“. Budući da je u tom trenutku imao 69 godina, to ga je učinilo najstarijim izvođačem koji je ikada zauzeo prvo mesto britanske top liste singlova. Pesma je loše prošla u SAD-u zato što je predsednik ABC Records-a, nije voleo, odbivši da je promoviše, te je tamo postala popularna tek 1988.

1979. pesma Georgia on My Mind Raya Charlesa proglašena je službenom himnom američke savezne države Džordžije, u kojoj je i muzičar rođen. Pesma se našla na njegovom albumu The Genius Hits the Road 1960. godine.

1982. David Bowie je oženio somalijsku manekenku Iman, sa kojom je do kraja života ostao u braku.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *