25.04.

1917. rođena je američka džez pevačica Ella Jane Fitzgerald. Ponela je nadimke i epitete: dama Ela, prva dama pesme (First Lady of Song) i kraljica džeza (Queen of Jazz). Sa vokalnim rasponom od tri oktave, imala je čistoću tona, dobru intonaciju i velike mogućnosti improvizacije. Smatra se jednom od najboljih interpretatora Great American Songbook. Tokom karijere koja je trajala 59 godina, osvojila je 14 Gremija, dobila Nacionalnu medalju umetnosti od Ronalda Regana i Predsedničku medalju slobode od Džordža H. V. Buša.

1977Elvis Presley je snimljen posljednji put kada je njegov koncert u Michigan Civic Centru, u Saginawu, snimljen od strane RCA. Tri pjesme s tog nastupa pojavile su se kao dio albuma nazvanog Moody Blue, kombinacija studijskih i koncertnih snimaka, koji je izdan u julu 1977., mjesec dana prije Elvisove smrti.

1979The Police su debitovali na BBC TV emisiji Top Of The Pops izvodeći ‘Roxanne’. Singl koji je izvučen iz njihovog albuma Outlandos d’Amour napisan je iz perspektive muškarca koji se zaljubljuje u prostitutku.

1982. Paul McCartney i Stevie Wonder su dobili singl na vrhu britanske top liste. Reč je o pesmi Ebony And Ivory, koju su slušaoci BBC 6 2007. godine proglasili za najgori duet svih vremena.

1987Madonna je postala prva ženska izvođačica koja je ostvarila četiri britanska broja 1 hita kada je “La Isla Bonita” dosegnula vrh ljestvice. Pjesma je bila peti singl s njenog trećeg studijskog albuma, True Blue. Nastavila je voditi britansku ljestvicu singlova rekordnih 13 puta.

1990Jimi Hendrixova bijela Fender Stratocaster gitara, s kojom je zatvorio legendarni Woodstock festival 1969., prodana je za 295.000 dolara na aukciji kada ju je kupio talijanski TV voditelj i muzički kritičar, Gabriele Ansaloni. Hendrix je poznato završio svoj dvosatni nastup na Woodstocku izvedbom „The Star Spangled Banner“.

2017Sir Elton John je doživio potencijalno smrtonosnu bakterijsku infekciju tokom turneje, što ga je prisililo da provede dva dana na intenzivnoj njezi i otkaže koncerte u SAD-u. Pjevač je postao jako bolestan na kraju turneje po Južnoj Americi, što ga je prisililo da se vrati u Veliku Britaniju na hitno liječenje. Devet koncerata koji su trebali biti održani u Las Vegasu i Kaliforniji su otkazani.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *