24.06.

1944. – Rođen je Jeff Beck, jedan od najinovativnijih i najuticajnijih gitarista u istoriji rok muzike. Poznat je po eksperimentisanju sa različitim muzičkim stilovima, uključujući rok, bluz, džez fjužn i instrumentalni rok, kao i korišćenju tremolo ručice i direktne kontrole volumena i tona na samoj gitari. Postao je zapažen kada se 1965. godine pridružio grupi The Yardbirds, zamenivši Erica Claptona.

1947. – Rođen je Mick Fleetwood, engleski muzičar najpoznatiji kao bubnjar, osnivač i lider britansko-američkog rok benda Fleetwood Mac. Odrastao je u različitim zemljama, kao što su Egipat i Norveška, zbog očeve karijere u Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu, a sa 15 godina je napustio školu kako bi se preselio u London i posvetio muzici.

1961. – Rođen je Curt Smith, britanski muzičar najpoznatiji kao pevač, basista i jedan od osnivača pop-rok benda Tears for Fears. Istakao se svojim karakterističnim glasom, a njegove vokalne izvedbe na hitovima „Mad World“ i „Everybody Wants to Rule the World“ su i dalje cenjene. Smithova solo karijera nije bila toliko komercijalno uspešna, ali je dobila pozitivne kritike zbog introspektivnog i ličnog pristupa.

1967. – Rođen je Richard Kruspe, nemački muzičar najpoznatiji kao gitarista i osnivač indastrijal metal benda Rammstein. Rođen je kao Sven, a ime je zakonski promenio smatrajući da je to nešto na šta svako ima pravo. Kruspe je 2005. godine pokrenuo svoj solo projekat pod imenom Emigrate, u želji da istraži različite muzičke stilove i izrazi se van okvira Rammsteina.

1967. – Objavljena je pesma „White Rabbit„, objavljena kao singl sa drugog studijskog albuma američkog rok benda Jefferson Airplane. Inspirisana je knjigama „Alisa u zemlji čuda“ i „Alisa s one strane ogledala“ Lusia Kerola, a referencama iz ovih priča aludira na psihoaktivna iskustva, što je bilo veoma značajno za kontrakulturni pokret 1960-ih.

1974. – Objavljena je pesma „Sweet Home Alabama“, objavljena kao singl sa drugog studijskog albuma američkog benda Lynyrd Skynyrd. Napisana je kao odgovor na dve pesme Neila Younga, „Southern Man“ i „Alabama„, koje kritikuju istoriju rasizma na američkom Jugu, a Lynyrd Skynyrd su želeli da prikažu drugačiju stranu Juga, braneći južnjačku kulturu i način života.

1977. – Braća Jackson su zauzela prvo mesto britanske top liste singlova sa pesmom ‘Show You The Way To Go.’The Jackson 5 je bila američka porodična muzička grupa iz Gerija, Indijana. Njeni prvobitni osnivači bila su tri nastarija brata porodice Jackson, Jackie, Tito i Jermaine. Oni su nastupali pod imenom Braća Džekson (The Jackson Brothers) sve dok im se nisu pridružili Marlon i Michael.

1999. – Erik Klepton dao je na aukciju njujorškoj filijali Kristi svojih 100 gitara da bi se sakupilo što više novca za rehabilitaciju zavisnika od droge, koju je sproveo Centar Crvenog krsta u Antigvi. Njegova Brauni – Fender Stratokaster iz 1956. godine prodata je za rekordnih 497.000 dolara. Tu gitaru je koristio za snimanje čuvene pesme Lejla. Na aukciji je sakupljeno blizu 5 milona dolara.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *