26.02.

1932. godine rođen je Džoni Keš (Johnny Cash), američki pevač, tekstopisac, gitarista, glumac i kompozitor koji se širom sveta smatra jednim od najuticajnijih muzičara 20. veka. Iako prvenstveno zapamćen kao ikona kantri muzike, njegove pesme sadrže elemente rokenrola, rokabilija, bluza, folka i gospela. Upravo ova muzička svestranost mu je donela retku čast da bude primljen u tri različite kuće slavnih (Kantri, Rokenrol i Gospel muzike).

1983. godine album Thriller, Majkla Džeksona (Michael Jackson) popeo se na vrh američke top liste. Thriller zauzima dvadeseto mesto na listi 500 najboljih albuma svih vremena koju je objavio magazin Roling stoun 2003. godine i treće mesto na listi Definitivnih 200 albuma svih vremena Udruženja muzičkih komercijalista. Album se čuva u Kongresnoj biblioteci uz opis da je kulturno prepoznatljiv.

1985 Bruce Springsteen osvaja svoj prvi Gremi, odnoseći kući nagradu za Najbolji muški vokalni nastup u pesmi „Dancing In The Dark“, koja je postala jedan od njegovih velikih hitova i doprinela je popularnosti albuma „Born in the U.S.A.„. Ova pesma se takođe povezuje s ikoničnim muzičkim spotom u kome se pojavljuje glumica Courtney Cox.

2001. godine Coldplay su proglašeni najboljim britanskim bendom, a njihov Parachutes najboljim britanskim albumom godine na dodeli Brit nagrada. Robi Vilijams (Robbie Williams) je bio najbolji muški izvođač, a Sonique najbolji ženski izvođač. Najbolji pop sastav bili su Westlife, najbolji novi izvođači A1, a U2 su dobili nagradu za izuzetan doprinos muzici.

2002 Bee Gees su odsvirali svoj, kako se ispostavilo, poslednji koncert, na dobrotvornom događaju Love and Hope Ball na plaži Majami, koji je bio organizovan kao podrška Fondaciji Instituta za Istraživanje Dijabetesa. Maurice Gibb, jedan od članova grupe, preminuo je u januaru 2003. godine, nakon čega su preostala braća Gibb odlučila da zvanično raspuste Bee Gees.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *