26.03.

Danas je preminula, 26.03. 2024. jugoslovenska novotalasna ikona i rok „princeza", muzičarka Aleksandra Slađana Milošević, preminula je u 69. godini života, posle kraće bolesti, potvrdila je njena prijateljica za Fonet.

1944. godine rođena je Diana Ernestine Earle Ross, američka pevačica i glumica. Bila je članica i prvi vokal grupe The Supremes deset godina. Godine 1969. započinje solo karijeru. Njene najpoznatije i popularne pesme su: Touch Me in the Morning, Upside Down, Reflections, Mirror Mirror i druge. Uporedo sa muzičkom karijerom bavi se glumom, a za glavnu ulogu u filmu Lady Sings the Blues je bila nominovana za Oskar.

1948 – Rođen je Steven Tallarico, pevač i jedan od osnivača benda Aerosmith, poznatiji po svom umetničkom imenu Steven Tyler. Tokom boje karijere se istakao karakterističnim vokalom i energičnim nastupom na sceni, kao i nekonvencionalnim stilom oblačenja, a prepoznat je i po svom angažmanu kao sudija u popularnoj američkoj TV emisiji „American Idol„.

1969. godine Marvin Gaye je dobio singl na britanskom broju jedan. U pitanju je pesma ‘I Heard It Through the Grapevine’. Pesmu su ranije snimili The Miracles i Gladys Knight & The Pips.

1971 – Ikonični logo usana i jezika grupe The Rolling Stones po prvi put je korišćen, i to na VIP propusnicama za njihov nastup u klubu Marquee u Londonu. Menadžment benda je kontaktirao Kraljevski koledž umetnosti u potrazi za studentom koji će dizajnirati plakat za njihovu evropsku turneju 1970. godine, i izabran je John Pasche. On se sastao sa Mickom Jaggerom, koji mu je  pokazao sliku hindu boginje Kali.

2000. godine grupa Santana, predvođena istoimenim gitaristom, dobila je album na britanskom broju jedan. Album ‘Supernatural’ je bendu doneo osam Gremi nagrada.

2024. Jugoslovenska novotalasna ikona i rok „princeza“, muzičarka Aleksandra Slađana Milošević, preminula je u 69. godini života, posle kraće bolesti, potvrdila je njena prijateljica za Fonet. Slađana Milošević je rođena u Beogradu 3. oktobra 1955. godiine. U muzičke vode je uplovila u ranom detinjstvu svirajući prvo klavir, a potom i violinu. Prvi veći, zapaženi nastup imala je avgusta 1977. kao podrška Bijelom dugmetu na čuvenom koncertu kod Hajdučke česme u Beogradu. Tada je već imala „hit leta“ – Au, au, da bi naredne godine snimila još dve i te kako zapažena singla – najprodavaniji Simpatija i zabranjivani Seksi dama. Čuveni debitantski album „Gorim od želje da ubijem noć“, objavila je za izdavačku PGP RTB 1980. godine, gde se posebno izdvojio hit Amsterdam, koji se i danas neretko čuje na domaćim radio stanicama. Karijeru je potom gradila u Nemačkoj sa bendom Neutral Design sa kojima je uradila istoimeni album 1983. i objavila ga za zagrebački Jugoton. Naredne godine je snimila duet sa čuvenim jugoslovenskim muzičarem Dadom Topićem, pesmu Princeza, koja je imala i englesku verziju, ali pesma ih nije odvela na Evroviziju 1984.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *