01.07.

1945 – Rođena je Deborah Harry, američka pjevačica, kantautorka i glumica iz grupe Blondie, koja je imala pet singlova na prvom mestu UK liste, uključujući singl iz 1979. godine „Heart Of Glass,“ koji je bio broj jedan na UK i US listama, i album „Parallel Lines“ iz 1978. godine, koji je bio broj jedan širom svijeta. Bivša Playboy zečica, njena glumačka karijera obuhvata preko trideset filmskih uloga i brojne televizijske nastupe.


1956
Elvis Presley je „ukroćen“ debitovao u emisiji The Steve Allen Show, gdje je bio prisiljen da obuče smoking i izvede pjesmu „Hound Dog“ pred pravim basetom. Ovaj ponižavajući trik bio je odgovor na njegovo pojavljivanje u emisiji The Milton Berle Show nekoliko nedjelja ranije, kada je bio kritikovan zbog svojih „nepristojnih“ plesnih pokreta. Pod pritiskom mreže, Allen je ugovorio Presleya uz uslov da izvede ublaženu verziju nastupa.

1970. – rođena je Tatjana Matejaš Cameron, poznata kao Tajči. Jedna je od većih pop zvezda ranih devedesetih godina.

1979Sony je promijenio muzički pejzaž uvođenjem Walkmana u Japanu. Prvi prenosni uređaj za audio kasete bio je revolucionaran – omogućavajući ljubiteljima muzike da slušaju cijele albume bilo gdje. Uređaj na baterije bio je tržišno poznat pod raznim imenima širom svijeta, uključujući „Sound-About“ u SAD, „Stowaway“ u Velikoj Britaniji i „Freestyle“ u Australiji. Ali za nekoliko godina, „Walkman“ je postao de-facto ime za ovu tehnologiju. Do kraja decenije, prodato je više od 100 miliona Walkmana širom svijeta.

1983. – Bon Jovi su potpisali ugovor sa produkcijskom kućom Mercury Records. Ime benda je prvobitno bilo Johnny Electric, međutim, u poslednjem trenutku je odlučeno da bend nosi naziv Bon Jovi. Naredne godine objavili su i svoj prvi album.

2000. – Kylie Minogue je došla do vrha britanske top liste singlova sa pesmom Spinning Around.

2009 – Nedelju dana nakon smrti Michaela Jacksona, pjevač je dominirao Top Ten listom Billboard albuma. Na prvom mjestu bio je album „Number Ones,“ praćen albumom „The Essential Michael Jackson“ na drugom mestu, „Thriller“ na trećem i „Off The Wall“ na četvrtom mestu. Album „Ultimate Collection“ grupe Jackson 5 bio je na petom mjestu, „Bad“ na šestom, „Dangerous“ na sedmom, „Greatest Hits – HIStory – Vol. 1“ na osmom mestu, dok je „Ultimate Collection“ Michaela Jacksona bio na devetom mjestu. Zajedno, Jacksonovi solo albumi su prodati u 415,000 primjeraka te nedjelje, od čega je 58% bilo digitalnih preuzimanja. Nedjelju dana pre njegove smrti, njegovi albumi su prodati u kombinovanih 10,000 primeraka.

2023 Tracy Chapman je postala prva crna žena koja je imala pjesmu na vrhu country liste kao jedini autor, kada je obrada Luke Combs-a njenog hita „Fast Car“ iz 1988. godine dostigla prvo mjesto na US Country Airplay listi. Prvi put objavljena 6. aprila 1988. godine kao vodeći singl sa njenog debitantskog studijskog albuma, Tracy-ev nastup na koncertu Nelson Mandela 70th Birthday Tribute u junu 1988. godine pomogao je pjesmi da postane Top 10 hit u Sjedinjenim Državama, a singl je takođe dostigao peto mjesto na UK Singles Chart.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *