02.05.

  1. godine prvi album The Rolling Stones došao je do vrha britanske liste albuma. Među najvećim hitovima na albumu bila je obrada ‘Route 66’.

1985. godine rođena je Lily Allen (Lili Alen), britanska pevačica, glumica i voditeljka. Neki od njenih najpoznatijih hitova su Smile, The Fear, F*** You i Hard Out Here.

1980 – Grupa Joy Division je održala svoj poslednji nastup sa pevačem Ianom Curtisom, na Univerzitetu u Birmingemu, u Engleskoj. Tragična smrt Curtisa, koji je izvršio samoubistvo samo dve nedelje kasnije, dovela je do raspuštanja benda, ali je istovremeno doprinela i izgradnji legende oko njihove muzike. Nakon toga, preostali članovi benda formirali su novi bend, New Order.

1989 – Objavljen je „The Stone Roses“, istoimeni debitantski album benda The Stone Roses, smatran jednim od najuticajnijih albuma britanskog alternativnog roka. Pesme poput „I Wanna Be Adored„, „She Bangs the Drums“ i „Fools Gold“ su obeležile britansku muzičku scenu kasnih 80-ih godina, inspirišući brojne muzičare svojim prepoznatljivim zvukom, kombinacijom psihodelije, roka i britpopa.

Istog dana, objavljen je i „Disintegration“, osmi studijski album grupe The Cure, smatran jednim od najznačajnijih i najcenjenijih izdanja u njihovoj karijeri, ali i u istoriji alternativnog roka. „Disintegration“ je bio prekretnica u karijeri benda, predstavljajući njihovu najzreliju i najdublju fazu stvaralaštva i postavši kultni klasik sa pesmama poput „Lovesong„, „Pictures of You“ i „Lullaby„.

1989, objavljena je i pesma „I Want It All“, kao singl benda Queen sa njihovog trinaestog studijskog albuma „The Miracle„. Postala je jedan od najpoznatijih hitova benda, nezaobilazna na njihovim koncertnim repertoarima, osvojivši srca fanova širom sveta svojim moćnim zvukom i univerzalnom porukom, toliko da je u Južnoj Africi korišćena kao protestna anti-aparthejdska pesma.

2005 – Članovi grupe Cream su se ponovo okupili za prvi od četiri nastupa u Royal Albert Hall-u u Londonu, mestu njihovog oproštajnog koncerta 36 godina ranije, 1968, koji je smatran jednim od najpoznatijih u istoriji rokenrol muzike. Bend nije svirao zajedno od njihove indukcije u Kuću slavnih rokenrola, 1993, te je ovaj povratak podsetio na njihov doprinos muzičkoj sceni, iako su se ubrzo ponovo razišli.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *