03.05.

1967. godine raspali su se The Walker Brothers. Njihov vođa, Scott Walker (Skot Voker), je kasnije imao uspešnu samostalnu karijeru. Bend se ponovo nakratko okupio tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

1968The Jimi Hendrix Experience snimio je “Voodoo Chile (Slight Return).” Posljednja pjesma na trećem i posljednjem albumu grupe, Electric Ladyland, “Voodoo Chile (Slight Return)” postala je jedan od Hendrixovih prepoznatljivih hitova i objavljena je kao singl u Velikoj Britaniji ubrzo nakon njegove prerane smrti 1970. godine. Pjesma je postala jedini Hendrixov broj 1 u njegovoj zemlji i – s gotovo 15 minuta trajanja – Hendrixova je najduža studijska pjesma.

1976Paul McCartney (s Wingsima) nastupio je u SAD-u prvi put u gotovo deset godina, započevši sjevernoameričku turneju Wings Over the World. 31-dnevna turneja kasnije je zabilježena na trostrukom live albumu, Wings Over America. McCartney se posljednji put pojavio u SAD-u s Beatlesima tijekom njihove turneje 1966.

1980Bob Seger & The Silver Bullet Band započeli su šestosedmičnu vladavinu na prvom mjestu američke ljestvice albuma s ‘Against The Wind’.

1997. Katrina and the Waves pobedili su na takmičenju za pesmu Evrovizije u Dablinu. Pobednička pesma nosi naziv Love Shine a Light.

1997 – Pokojni reper The Notorious B.I.G. držao je tri dana vrh Billboard Hot 100 s “Hypnotize.” Pjesma, koja je sadržavala vokale od Pamela Long, postala je peta posthumna pjesma koja je dosegla broj 1 na američkoj ljestvici, slijedeći Johna Lennona i Yoko Ono s njihovom pjesmom iz 1980. godine, “(Just Like) Starting Over.”

2009Bob Dylan je zasjeo na vrhove britanske ljestvice s svojim 33. albumom, Together Through Life. Taj podvig doveo je ovog tekstopisca i pjevača (koji je posljednji put dosegao broj 1 s albumom New Morning iz 1970.) ispred Toma Jonesa za rekord najduže pauze između solo albuma na vrhu ljestvice.

2017 The Eagles su tužili hotel u Meksiku koji se naziva Hotel California, po hit pjesmi i albumu benda. Rock bend tvrdi da 11-sobni hotel u Todos Santosu „aktivno potiče“ goste da vjeruju da je povezan s njima kako bi prodavao robu. Tvrdi se da hotel pušta Eagles pjesme u predvorju i prodaje majice koje opisuju mjesto kao „legendarno“.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *