16.04.

1956.  godine objavljen je prvi singl Buddya Hollya Blue Days, Black Nights.

1964 – U Velikoj Britaniji je objavljen „The Rolling Stones“, istoimeni debitantski album grupe The Rolling Stones. Iako su pesme većinski bila obrade američkih bluz i R&B numera, album je bio veoma uspešan i postao je hit na obe strane Atlantika. Upravo su numere poput „Route 66„, „Carol„, i „I Just Want to Make Love to You“ ostvarile najveći uspeh, afirmisavši stil Stones-a.

1972 – Sastav Electric Light Orchestra je nastupio u londonskom pabu The Greyhound. Budući da pojačala tog perioda nisu mogla da podrži zamisao spajanja klasičnog orkestarskog zvuka sa modernim rokom i popom, violončela i violine su bile nadglasane gitarom. Sledeći planirani ELO koncert u Londonu otkazan je samo nekoliko dana kasnije, navodno zbog nerešenih problema sa zvukom.

1974 – Grupa Queen je održala svoj prvi nastup uživo u Sjedinjenim Američkim Državama, kao predgrupa bendu Mott the Hoople. Iako su tada bili relativno nepoznati u SAD-u, njihov energičan nastup i jedinstvena muzička vizija privukli su pažnju publike. Nažalost, turneja je prekinuta zbog zdravstvenih problema Briana Maya, što je sprečilo bend da nastavi sa koncertima i dalje izgradi svoju publiku u Americi.

1990 – Koncert „Nelson Mandela: Međunarodna tribina za slobodnu Južnu Afriku„ održan je na stadionu Vembli u Londonu, u znak proslave oslobađenja Mandele. Nastupali su Neil Young, Peter Gabriel, Lou Reed, Tracy Chapman, Jackson Browne i Bonnie Raitt, a Mandela je pozvao publiku da nastavi da podržava borbu protiv aparthejda i pomogne u uspostavljanju nerasne demokratije u svojoj zemlji.

1994. godine Prince je imao svoj prvi britanski broj jedan. Do prvog mesta ove liste došla je pesma The Most Beautiful Girl In The World.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *