19.04.

1956 Chuck Berry je snimio svoj rock‘n’roll hit, „Roll Over Beethoven,“ za Chicago’s Chess Records. Pjesma, koja je sadržavala čuveni refren „Roll over Beethoven and tell Tchaikovsky the news“, navodno je bila inspirirana Berryjevim rivalstvom s njegovom sestrom Lucy, koja je bila klasična pijanistica.

1980. godine grupa Blondie je imala singl na američkom broju jedan. Pesma Call Me je isti uspeh postigla i u Velikoj Britaniji.

1980 – Australijski rockeri AC/DC pozvali su pjevača Briana Johnsona da zamijeni njihovog originalnog frontmena, Bona Scotta, koji je preminuo ranije te godine. Johnson, koji je stekao iskustvo s britanskim bendom Geordie, uspješno je prošao audiciju za bend nakon što je Noddy Holder iz benda Slade odbio pridružiti se australskim rokerima.

1986George Michael postao je prvi solo izvođač u historiji britanske ljestvice koji je dosegao broj 1 s prva dva singla, nakon što je njegov drugi singl, „A Different Corner,“ dosegnuo vrh ljestvice. Pjesma je također imala čast da je drugi singl koji je dosegnuo vrh britanske ljestvice, a koji je pjevan, sviran, komponiran, aranžiran i produciran od strane jednog izvođača.

1998. godine Robbie Williams je osvojio vrh britanske liste sa albumom Life Thru A Lens. Album je prodat u skoro 2,5 miliona primeraka.

2000Phil Collins dobio je 250.000 funti u sudskom sporu oko autorskih prava s dva bivša člana njegovog benda. Sudac je presudio da su bili preplaćeni greškom, ali s obzirom da dva muzičara nisu imala drugih prihoda, nisu morali vratiti novac.

2020Kapetan Sir Tom Moore, veteran britanske vojske, postao je najstarija osoba koja je dosegla broj 1 na britanskoj ljestvici s pjesmom „You’ll Never Walk Alone,“ u suradnji sa pjevačem Michaelom Ballom. Snimljena tijekom pandemije COVID-19 kako bi prikupili sredstva za britanske NHS dobrotvorne organizacije, singl je dosegao vrh ljestvice na Mooreov 100. rođendan. Moore, koji je preminuo 2021. godine, oborio je rekord koji je prethodno držao Tom Jones, koji je imao 68 godina kada je „Islands In The Stream“ dostigao vrh ljestvice 2009. godine.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *