29.04.

1899 – Rođen Duke Ellington, američki kompozitor i pijanist. Sarađivao je s Louisom Armstrongom, Ellom Fitzgerald, Dizzyjem Gillespiejem, Billie Holiday. Ellington je umro 24. maja 1974. od komplikacija uzrokovanih rakom pluća i upalom pluća, nekoliko sedmica nakon svog 75. rođendana.

1963 – Andrew Oldham, 19-godišnji publicist, zajedno s agentom za rezervaciju Ericom Eastonom, potpisao je The Rolling Stonese na upravljački ugovor putem naknade od 90 funti za demo snimke benda. Dvojac je uvjerio grupu da se smanje sa šest na pet članova tako što su odbacili pijanistu Iana “Stu” Stewarta, koji je postao menadžer benda. U roku od dvije sedmice, Oldham je osigurao bendu ugovor o snimanju s Decca Recordsom.

1968 – Broadway rock mjuzikl “Hair“ prvi put je izveden  u pozorištu Biltmore u New Yorku. Predstava je postala simbol protukulturnog i seksualnog revolucionarnog pokreta. Njene najpoznatije pjesme bile su “Aquarius / Let the Sunshine In” i “Good Morning Starshine.” Produkcija je završila 1. jula 1972. nakon 1,729 izvedbi.

1977 – Londonski new wave trio The Jam objavio je svoj debitantski singl, “In The City,” koji je dosegnuo 40. mjesto na britanskoj pop ljestvici. Bio je to prvi od 39 ulazaka The Jama na britansku ljestvicu pod vodstvom Paula Weller-a.

1980. godine Black Sabbath je započeo svoju prvu turneju sa vokalistom Ronnie James Dio, koji je zamenio Ozzy Osbourne.

2007. godine Arctic Monkeys našli su se na prvom mestu britanske liste albuma sa svojim drugim albumom „Favourite Worst Nightmare“.

2016. godine Petnaest albuma Prince-a dospelo je na britanske top liste nakon njegove iznenadne smrti. Šest albuma je bilo među 40 najboljih, poput The Veri Best Of, Ultimate i Purple Rain.

Napišite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *